Kada zavirimo u Rječnik biblijske teologije, naći ćemo: San jest nešto nužno i tajanstveno u ljudskom životu te ima dvije strane: on je počinak koji preporađa čovjeka, i uronjen je u tamu noći. Izvor je života i slika smrti, zato se odlikuje raznim prenesenim značenjima. U ovom uvodnom ulomku možemo već na početku vidjeti da je to nešto tajanstveno i nedovoljno istraženo kao što kaže i pitanje. Sveto pismo nam govori o tome kao znaku pouzdanja i prepuštanja. Pravednik se pouzdaje u Božju zaštitu … ali Bog, čuvar Izraelov, ne drijema i ne spava (Ps 121,4). Nalazimo također u Knjizi Postanka o vremenu Božjega pohođenja: o Adamu koji pada u tvrd san i onda, pošto je bio sam, Bog mu daje družicu (čovječicu). Bog pohađa u snovima Jakova objavljujući mu svoju otajstvenu prisutnost, a obojici Josipa svoje otajstvene naume.

Ono što često zbunjuje kršćane pa i druge koji se ponekad otvaraju nekim okultnim pojavama snova upravo je to da je noć u biblijskom razmišljanju Božja kći, ali i vrijeme utjecaja zlih sila. San mogu pohoditi noćne nemani ili, na primjer, san može otkriti srce krivca. Tako su i nastale razne teorije i prakse od Freuda do danas. Vidimo što se dogodilo Samsonu u snu, ali njegovo buđenje od zla i grijeha znak su pobjede nad snom – smrću (zlom). To nam se lijepo očituje u Novom zavjetu kada Isus budi Jairovu kćer, Lazara i apostole od sna (smrti) dajući im nadu u uskrsnuće.

Ovo bi trebao biti odgovor svakom kršćaninu da se više prepušta Božjem utjecaju i pouzdanju, a nikako okultnosti, magičnosti i čitanju snova na bilo koji način. Čini mi se da se čovjek danas više bavi senzacijama koje okružuju ovakve pojave razjašnjavanja snova i podsvijesti nego pouzdanjem u Božji utjecaj i nadu u ono što se ima dogoditi u konačnici povijesti spasenja. Mi kao kršćani trebali bismo više poklanjati pažnje vječnim istinama koje nalazimo u svojoj vjeri, a manje površnom i senzacionalističkom ponašanju koje nudi današnjica i okruženje. Kako nam lijepo kaže u Evanđelju po Marku (13,36): On bdije, ne spavajući čeka na povratak Gospodara.

fra Žarko Mula

Preuzeto iz knjige Vjera u pitanjima

Bitno.net