Zanima me mišljenje Crkve o hipnozi i hipnoterapiji, mogu li je kršćani koristiti?

Poštovana!

Crkveno učiteljstvo ne progovara o svakoj pojedinoj psihološkoj, psihoterapeutskoj, religijskoj i drugoj disciplini koja jest ili može biti povezana s vjerom. No, kršćanski stručnjaci s tih područja, slijedeći smjernice crkvenoga nauka, analiziraju te discipline i donose svoja mišljenja o njihovoj kompatibilnosti s kršćanskim životom.

Tako kršćanski priručnik „Alternativna medicina“, objavljen s preporukom Hrvatskog katoličkog liječničkog društva, sadrži i poglavlje o hipnozi.

Ističe se kako su kršćani podijeljeni kada je riječ o primjerenosti korištenja hipnozom. Bila je uspješna u kontroli boli te omogućila izbjegavanje ili reduciranje lijekova protiv bolova. Koristila se kao pomoć u opuštanju osoba koje se oporavljaju od psihičke ili fizičke traume. Druga su područja povezana s hipnozom manje sigurna.

Ograničene je primjene jer je samo jedna od pet osoba dobar kandidat za bilo koju vrstu hipnoze. Za kršćane nikada nije mudro sudjelovati u estradnoj hipnozi. A nije mudro upuštati se ni u kakvu hipnozu, ako ne poznajete hipnotičara, njegove metode i religijsko vjerovanje. Jedan kršćanski hipnoterapeut upozorava da se ova tehnika može zlorabiti, pa i u smislu otvaranja demonskom utjecaju. Ali ako je riječ o kršćanskom terapeutu, koji hipnozom želi samo pomoći liječenju, valja reći da ima dokaza o tome kako takva tehnika može dovesti do pozitivnih promjena kod nekih, ali ne i svih ljudi.

Za daljnje informacije o ovoj temi i drugim smjerovima alternativnih terapija preporučujem ti spomenuti priručnik.

Btb,

don Damir Stojić

SPAS | Bitno.net