Vjerojatno malo tko zna Molitvu optinskih otaca koju su izmolili na ruskom jeziku starci iz Optine. Optinski starci – to je osobita blagotvorna pojava u životu pravoslavne Rusije. U vjerskom smislu “starac” znači duhovno mudroga oca. Kao što je poznato, najveći su ruski pisci i filozofi išli u optinskih otaca od njih tražiti duhovni savjet. Primjerice, F. Dostojevski, N. Gogolj, L. Tolstoj, I. Turgenjev, A. Solženjicin, V. Solovjev

Ozračje je Optine u 19. stoljeću potanko opisao u svojem romanu “Braća Karamazovi” Fjodor Mihajlovič Dostojevski, posebno u liku Aljoše Karamazova u onom starcu Zosime, kroz kojega je pisac želio podsjetiti na glasovitoga otca Optine jeroshimonaha* Ambrozija Optinskoga (1812.-1891.).

Prenosimo prijevod Molitve optinskih otaca s ruskoga na hrvatski jezik. (Artur Bagdasarov, Hrčak)

Molitva optinskih otaca

Gospodine!
Daj mi da s mirom u duši prihvatim sve što će mi donijeti današnji dan!

Gospodine! Učini da se potpuno predam svetoj volji Tvojoj! U svemu me vodi i pomozi mi tijekom ovoga dana! Budem li danas dobivao bilo kakve vijesti, nauči me da ih primim sa spokojem u duši i čvrstim uvjerenjem da je u svemu sveta volja Tvoja! Upravljaj mojim mislima i osjećajima i svim djelima i riječima! Ne dopusti da u svim nepredviđenim zgodama zaboravim da sve dolazi od Tebe! Nauči me da se pravedno i razumno ophodim sa svakim članom svoje obitelji i sa svima bližnjima, da nikoga ne smućujem i ne žalostim!

Gospodine! Daj mi snage da podnesem teškoće današnjega dana i sve što se tijekom dana dogodi! Upravljaj mojom voljom i nauči me moliti, vjerovati, ufati se, trpjeti, praštati i ljubiti! Amen.

Bitno.net