Odvijeka htio je Bog stvoriti čovjeka na sliku i priliku svoga vječnog Sina. Kad je nebo obojio plavo a zemlju zeleno, pripremio je vrt, kako samo Bog može načiniti vrt, i metnuo čovjeka u tu raskoš da bude jednak slici Božjega Sina. No na zemlji je na tajanstven način odjeknula pobuna Luciferova, i Božja slika u čovjeku bi izbrisana i uništena.

U svojem božanskom milosrđu nebeski je Otac htio vratiti čovjeka u stanje njegove prijašnje slave. Da bi slika opet nalikovala na uzor, htio je Bog svoga božanskog Sina prema kojemu bijaše čovjek stvoren poslati na zemlju, kako bi stvorovi još jednom vidjeli, kakvi bi po Božjoj želji i volji trebali da budu. Samo božanska svemoć mogla je pri izvršenju toga zadatka znak poraza pretvoriti u znak pobjede. U božanskom poretku Otkupljenja upravo ona tri činioca što bijahu dovela do našega pada izvršiše i djelo našega spasenja. Namjesto neposlušnoga čovjeka Adama došao je poslušni čovjek Krist, na mjestu ohole žene Eve stajala je ponizna Djevica Marija, mjesto drveta u vrtu bilo je drvo križa. Otkupljenje je bilo dovršeno; mi smo bili kupljeni i plaćeni. Bili smo zadobiveni u bitci koja se nije odlučila s nekoliko kamičaka kao ona u kojoj je David ubio Golijata, već s pet rana; strašnih biljega na rukama, nogama i boku. U toj se bitci nije ljeskalo oružje na podnevnom suncu, već je pod potamnjelim nebom visjelo poput grimizne krpe jedno tijelo. Poklič te bitke nije bio „Ubij i uništi“, nego „Oče, oprosti“. Nije se borilo čelikom što siječe i mrvi, nego tekućom krvlju, a izgubio je On koji je neprijatelja potukao. Sad je bitka bila svršena. U posljednje tri ure On je obavio posao svoga Oca. Umjetnik je metnuo posljednju ruku na svoje remek-djelo te je s radošću jakoga kliknuo: Svršeno je!

Njegovo je djelo dovršeno, no kako je s našim? Samo Bog može tu riječ izreći, mi ne. Dovršeno je djelo kojim je čovjeku stečen božanski život, ali nije dovršeno razdavanje toga života. On je s Kalvarije napunio spremnicu sakramentalnoga života, ali posao utjecanja toga života u naše duše još nije obavljen. On je položio kamen temeljac, ali mi moramo nadograđivati. On je nategnuo luk, kad je dao kopljem otvoriti svoj bok i zaogrnuo se u odjeću svoje dragocjene Krvi, ali mi moramo kroz taj luk ući. On stoji pred vratima i kuca, ali zasunac je iznutra i samo ga mi možemo odsunuti. On je konsakrirao, mi se moramo pričestiti. A hoće li naše djelo ikada biti dovršeno, ovisi o tome u kojoj ćemo mjeri živjeti Njegovim životom, postati drugi Kristi, jer Njegov Veliki Petak i Njegova Muka nama ništa ne koriste, ako ne uzmemo Njegov Križ i ne idemo za Njime. Grijeh je najveća zapreka što nas zadržava od ispunjenja te zadaće, jer dok god ima na svijetu grijeha, Krist će biti uvijek ponovo raspinjan u našim srcima.

Jednom preda mnom stajaše
Trnjem ovjenčan Čovječji Sin.
„Zar još nije, Gospodine,
Spasenja svijeta dovršen čin?“

Zapitah. A On me blago pogleda:
„Zar nije ti znana istina ta
Da svaki grijeh je bič okrutan
I svako srce Kalvarija?“

(Rachel Annand Taylor)

Molitva

Dragi Isuse, Otkupljenje je Tvoje djelo, a na meni je da činim pokoru i okajavam, jer pokora je sjedinjenje s Tvojim životom, Tvojom istinom i Tvojom ljubavlju. Tvoje je djelo na križu svršeno, ali moja je zadaća sada da Te s križa skinem, jer

Uvijek kad me okružuje tišina,
Danju i noću,
Straši me krik S križa.
Kad začuh ga prvi put,
Iziđoh i stadoh da tražim.
Nađoh čovjeka u muci križa,
Pa rekoh: „Skinut ću Te. ”
Htjedoh vaditi čavle iz nogu.
No on reče: „Pusti.
Jer nitko me ne može skinuti s križa,
Dok god svi, muževi, žene, djeca,
Ne dođu ovamo skupa da me skinu .”
„Ali ne mogu podnijeti krika”,
Rekoh, „što da činim?”
Nato će on: „Iziđi u svijet I svakom kog vidiš objavi:
Pogledajte, na križu visi Čovjek!”

(Elizabeth Cheney)

*Ostale tekstove iz niza “Sedam posljednjih riječi” možete pronaći ovdje.

Gornji tekst je ulomak iz knjige Fultona J. Sheena “Duga boli” Naklade sv. Antuna. Dopuštenje izdavača za prenošenje teksta iz knjige je ekskluzivno i vrijedi isključivo za portal Bitno.net. Knjigu možete nabaviti u knjižari sv. Antuna (Kaptol 6, Zagreb) ili naručiti putem e-maila: naklada.sv.antuna@zg.t-com.hr ili putem telefona: 01/4828-823. Više o knjizi pročitajte na ovom linku.