“Kako znati imate li posla s patološkim narcisom”, naslov je teksta objavljenom na katoličkom portalu Aleteia u kojem je svećenik, liječnik, filozof i teolog vlč. Pascal Ide dao nekoliko savjeta kako možemo prepoznati i razumjeti je li osoba s kojom se družimo slična “crnoj rupi” koja isisava naše emocije.

Vlč. Pascal je objasnio kako ovakve osobe obilježavaju dvije temeljne karakteristike, kao prvo “ne sumnjaju u to da su iznimni i da zavrjeđuju više pažnje od drugih”, i kao drugo “potpuno su neosjetljivi na patnje ostalih, počevši od patnji koje uzrokuje njihov egocentrizam”.

Iako ovaj svećenik i liječnik priznaje da svi možemo podleći izazovima narcisizma, naglašava da moramo razlikovati osobe koje “jesu manipulatori ili narcisi – što je patološko stanje” i osobe koje samo povremeno imaju “manipulativno ili narcisističko ponašanje”.

Uzrok manipulativnog ponašanja leži u činjenici da osobi nedostaje unutarnja dimenzija i stabilnost, “zato imaju konstantnu potrebu da im se divi, okružuju se svojim “poklonicima” i odbacuju i demoniziraju sve one koji im ne žele laskati”, objašnjava vlč. Pascal.

Patološki narcis je poput “crne rupe” koja sam apsorbira i ne daje ništa zauzvrat. Iako njegova osobnost može biti vesela i privlačna, zapravo je “vrlo destruktivna” i nikada ne čini ništa za druge, govori ovaj svećenik te daje i jedan praktičan savjet kako prepoznati takvu osobu:

“To je često problematična osoba na kojoj naši razgovori uvijek završavaju – osoba koja je tema većine naših razgovora na aparatu za kavu”.

Vlč. Pascal se osvrnuo i na osjetljivo pitanje jesu li patološki narcisi moralno odgovorni za ono što čine ili su jednostavno bolesni. Ustvrdio je kako iskustvo, moralna filozofija i vjera govore kako svaka osoba ima moralnu svijet, što se očituje u tome što i takve osobe “znaju kad je njima nanesena nepravda”.

“U tom smislu, patološki narcis je kalkulant koji uvijek pazi što se oko njega događa. Ne mogu zamisliti da s takvim kapacitetom neprestanog stanja pripravnosti, narcis ne može u svjetlu svoje savjesti barem na trenutak sagledati stvari i vidjeti štetu koju on ili ona nanosi drugima”, rekao je.

Svoj razgovor je zaključio savjetom da kada prepoznamo patološkog narcisa prvo povedemo brigu za žrtve njegovog ponašanja. Iako je uputno pomoliti se za osobu koja ima takav poremećaj, vlč. Pascal kaže da je njegov oporavak zadaća koja spada na “njega, njegovog ili njezinog terapeuta i Boga”, a ne nas.