Papa Franjo ima dar za praktične savjete.

Njegove dnevne propovijedi iz Doma sv. Marte ili pak nagovori s audijencija u Vatikanu nerijetko znaju sadržavati male životne mudrosti iz različitih područja (od braka do liturgije) koje nam mogu, ako ih primijenimo, olakšati život.

Papa je tako govorio svećenicima o propovijedi koja ne bi trebala trajati duže od deset minuta, uputio je savjete čitačima na misi, bračnim supružnicima te nas poučavao kako evangelizirati i moliti.

Papa je više puta progovorio i o problemu ogovaranja i “brbljanja“.

U jednoj propovijedi iz 2017. posebno se osvrnuo na čestu naviku razgovaranja prije svete mise, istaknuvši kako bi to trebalo biti vrijeme molitve i pripreme za susret s Kristom.

“Kada idemo na misu, možda ćemo doći pet minuta ranije i početi brbljati s onim pokraj nas. Ali to nije vrijeme za brbljanje, to je trenutak šutnje da se pripremimo za dijalog. Vrijeme je da se saberemo u srcu kako bismo se pripremili za susret s Isusom. Tišina je veoma važna”, poručio je Sveti Otac na općoj audijenciji, 15. studenog 2017.

Papa je tada podsjetio i na riječi izrečene tjedan ranije – da sveta misa “nije show”.

“Ne idemo na predstavu, idemo na susret s Gospodinom i tišina nas za to priprema i pomaže. Ostati u tišini zajedno s Isusom. Iz otajstvene tišine Božje dolazi njegova riječ koja odjekuje u našem srcu.”

“Isus nas uči kako je stvarno moguće ‘ostati’ s Ocem i to nam pokazuje svojom molitvom. Evanđelja nam također pokazuju Isusa koji se povlači na osamljena mjesta da bi molio; učenici, vidjevši taj njegov prisni odnos s Ocem, osjećaju želju da sudjeluju u tome i traže ga: ‘Gospodine, nauči nas moliti.'”

Poslušajmo savjet Svetog Oca i vrijeme u crkvi prije mise iskoristimo (svatko prema svojoj mogućnosti) za sabranost kako bismo dostojno sudjelovali u spomen-činu Kristove žrtve te izvukli za sebe milosti koje nam je Bog pripravio.