Ne znamo kada je, niti čijom zaslugom nastala medaljica sv. Benedikta. Od povijesnih datosti znamo kako je papa Benedikt XIV. 1742. godine proglasio oproste vezane uz medaljicu sv. Benedikta za one koji ju budu nosili s vjerom i utjecali se molitvom u svečev zagovor. No sasvim je sigurno kako je medaljica mnogo starijeg datuma.

Medaljica sv. Benedikta nije talisman koji ima moć udaljiti poteškoće i probleme iz našeg života. Ona je sredstvo koje nam može pomoći u našem životu, u našem kršćanskom hodu za Kristom.

Svojim nas sadržajem stalno podsjeća na Božju ljubav i snagu Kristova križa, važnost molitve i zagovor svetaca. Da bismo se „okoristili“ ovom medaljicom nije dovoljno odnijeti ju na blagoslov i onda nositi oko vrata, u torbi, novčaniku i sl. Koristit će nam onoliko koliko i preko nje bude rasla naša vjera i naše povjerenje u Božju ljubav i zagovor svetog Benedikta.

Noseći i propagirajući medaljicu sv. Benedikta pozvani smo pružati svjedočanstvo kršćanskog života na koje nas i medaljica upućuje.

S jedne strane medaljice nalazi se lik sv. Benedikta koji u desnoj ruci drži križ a u lijevoj otvorenu knjigu Pravila. S njegove desne i lijeve strane natpis Crux Sancti Patris BenedictiKriž svetog Oca Benedikta. Oko lika sv. Benedikta nalazi se natpis Eius in obitu nostro preasentia muniamurNa našem smrtnom času neka nas njegova prisutnost zaštiti.

S druge strane medaljice nalazi se jednakokračni križ. Iznad križa stoji PAXMIR, a uokolo se nalaze početna slova stare molitve sa zaklinjanjem da odstupi nečista sila: Vade Retro Satana, Non Suade Mihi Vana; Sunt Mala Quae Libas, Ipse Venenum Bibas, što u prijevodu znači: Odlazi Sotono, ne savjetuj me ispraznostima, zlo je što nudiš, sam pij svoj otrov.

Uz križa uokvirena su slova C S P B: Crux Sancti Patris BenedictiKriž svetog Oca Benedikta.

U krakovima križa stoje početna slova sljedeće molitve: Crux Santa Sit Mihi Lux, Non Draco Sit Mihi DuxKrižu sveti, budi meni svjetlo, nemoj me ti, vraže, voditi.

*Tekst je izvorno prenesen 11. srpnja 2014. s mrežne stranice benediktinci.hr koja više nije u funkciji.