Ova zlokobna praksa ima za cilj usmjeriti sotonsko zlo protiv neke osobe preko magijskih formula i obreda, koji su uvijek okultni, tajnoviti, katkada vrlo spleteni, a u kojima se zaziva Sotonu. Da bi vračar mogao utjecati na neku određenu osobu, u pravilu uvijek traži od te osobe nešto njezino, kao: kosu, nokte, kožu, odjevni predmet, najčešće intimno rublje, fotografiju… Zatim svojoj žrtvi sugerira neka pravila postupanja koja mora strogo provesti kako bi se postiglo uspjeh; primjerice, pohoditi sedam crkava, zapaliti svijeću na određeni način, posipati magijski pripravljen prah, otići na groblje te stavljati ili donositi određene predmete s groba, nositi neke predmete kao „zaštitu” na sebi ili ih stavljati na određena mjesta, konzumirati određenu hranu ili napitke.

Mnogo su mi puta došle jadne i preplašene majke koje su svoju djecu nosile vračarima koji su im dali određene predmete da ih stave na svoju djecu. To na prvi pogled može izgledati naivno i beznačajno. No, vidjelo se i otkrilo kako je takva praksa imala zlokobne učinke, jer su to bila prava sotonska zlodjela.

Magijska astrologija poznaje i razne magijske predmete koje pripremaju vračari, primjerice: pentakole, hamajlije, talismane… I kada pojedine osobe dožive zlu sudbinu – događaju im se nesreće, neshvaćene su u obitelji ili u društvu, trpe od manjka ljubavi, siromaštva, prati ih strah i raznovrsne fobije – onda su sretne ako mogu od vračara dobiti takve predmete kao „zaštitu”, uvjerene kako će ih to osloboditi od nevolja. I vrlo su radosne da mogu platiti visok iznos kako bi dobile te predmete za koje misle da im donose sreću. Ali, uporaba i nošenje tih predmeta ima velik negativan naboj, koji donosi mnoge poteškoće, ne samo njima nego često i svim članovima obitelji u čijoj se kući takvi predmeti nalaze.

U magiji su poznati i magijski napitci, koji izazivaju sugestiju ili đavolsko mučenje u onima koji ih progutaju. Priprema ih vračar zazivajući zlokobne duhove. Takav se napitak tajno umiješa u hranu ili piće. Posebno je poznat tzv. „ljubavni napitak”, koji može nametnuti strašan vez snagom sotonskih sila.

Kod vračanja je, dakle, karakteristično to da osoba sama ide vračaru i traži „pomoć”, a on joj savjetuje neka učini određene radnje i koristi se određenim predmetima, obećavajući joj da će tako postići svoj cilj.

Ovdje želim jasno naglasiti: ako čovjek stupi na područje neprijatelja i uđe u njegov krug, on pada pod njegovu vlast i utjecaj, iako je to činio naivno, iz neznanja i bez neke zlobe. Sotona tada ima izvjesno suvlasništvo u tome čovjeku i ne napušta ga tako lako. Čovjek je postao ozračen silama Zloga i ulazi u začarani krug, iz kojega ga može osloboditi jedino svemoguća ruka Božja. Jer, Zli je jači od čovjeka. Čovjek je u takvim situacijama nemoćan i osjeća kako njime upravlja neka sila kojoj se ne može oduprijeti.

No, ne zaboravimo ovo nikada: Bog je neizmjerno jači od Zloga. I zato je Bog jedini siguran put spasa oslobođenja.

don Milivoj Bolobanić

Gornji tekst je izvadak iz knjige “Kako prepoznati zamke Zloga”. Dopuštenje izdavača za prenošenje teksta iz knjige je ekskluzivno i vrijedi isključivo za portal bitno.net. Više o knjizi možete saznati na linku ovdje.