Kako bi pomogao vjernicima u ispravnom shvaćanju Drugog vatikanskog koncila, biskup Robert Barron i njegov Word on Fire tim, ovog su tjedna predstavili odgovore na 12 najčešćih pitanja vezanih za posljednji koncil.

“Prijatelji, svrha Drugog vatikanskog koncila bila je pojasniti Crkvino razumijevanje same sebe kroz doktrinarne definicije i stvaranjem platforme za obnovljenu evanđeosku snagu. Nažalost, postalo je popularno podcjenjivati ili čak pokušati odbaciti ovaj ekumenski koncil, koji nosi najviši nivo crkvenog učiteljskog autoriteta”, napisao je Barron najavljujući spomenuti tekst na svom Facebook profilu.

Pitanja na koja je odgovoreno tiču se naravi koncila, obvezatnosti prihvaćanja njegovih odluka za katolike, odnosa koncila prema tradicionalnoj latinskoj misi, utjecaju koncila na pad duhovnih poziva i ostalih tema na koje se povremeno može naići kada se raspravlja o koncilu.

Osim što daje konkretne činjenice o koncilu i njegovim dokumentima, tekst naglašava kontinuitet nauka iznesenog na koncilu s onime što je Crkva ranije naučavala, poglavito se pozivajući na svete pape (Ivana XXIII., Pavla VI., Ivana Pavla II.) koji su bili uključeni u njegov rad.

Tekst uključuje i poglede na koncil koje su iznosili Benedikt XVI i kardinal Robert Sarah, koji su jednako kao i ranije spomenuti Sveti Oci naglašavali njegovu važnost i obvezatnost za sve katolike.

U svakom slučaju, riječ je o vrijednom doprinosu posebno relevantnom u internetskom dobu kada brojni vjernici mogu biti lako zbunjeni i odvučeni od nauka kojeg Crkva nastavlja potvrđivati, stoga preporučujemo da izdvojite malo vremena i naučite nešto o Drugom vatikanskom koncilu.

*Prijevod odgovora na 12 najčešćih pitanja o Drugom vatikanskom saboru možete pročitati OVDJE.