To je bilo vrijeme kad su počele izvanredne milosti stizati u njezin život.

Liječnici su ju već poslali kući da umre, jer su vjerovali da nikako neće još dugo živjeti. Gabriel Possenti (sada svetac Katoličke Crkve) tad joj se počeo javljati u vizijama, savjetujući ju da izmoli Devetnicu Svetom Srcu Isusovu moleći za ozdravljenje. 3. ožujka 1899. Isus joj se ukazao i izliječio je na zadnji dan devetnice. Bio je to ujedno i prvi petak u mjesecu, koji je inače posvećen Svetom Srcu Isusovu. U to je vrijeme Gemma počela dobivati lokucije, unutarnje objave od Isusa i počela je viđati svoga anđela čuvara koji ju je poučavao i nadahnjivao da se usavrši u svojim krepostima.

Nekoliko mjeseci kasnije Gemma je tijekom svete pričesti dobila poruku da će uskoro primiti veliku milost od Isusa. Te joj se večeri ukazala Blažena Djevica Marija zajedno s njenim anđelom čuvarom.

Iz njezinih zapisa stoji čitamo sljedeće: Blažena Djevica je rekla: Isus, moj Sin, jako te voli i želi ti darovati milost. Znaš li kako ga možeš postati dostojna? U svoj svojoj bijedi nisam znala što da odgovorim. Ona je nastavila: Ja ću biti tvoja Majka. Hoćeš li biti prava kći? Tada je raširila svoj ogrtač i prekrila me njime. U tom trenutku Isus se pojavio sa svim otvorenim ranama, ali rane više nisu krvarile. Umjesto toga, plamenovi vatre su izlazili iz njih i u trenu ti su plamenovi dodirnuli moje ruke, moja stopala i moje srce. Osjećala sam se kao da ću umrijeti. Pala sam na tlo, ali Majka me pridržala, držeći me prekrivenom njenim ogrtačem. Morala sam ostati nekoliko sati u tom položaju. Na kraju me poljubila u čelo i nestala, a ja sam ostala klečati na tlu. I dalje sam osjećala intenzivnu bol u rukama, stopalima i srcu. Ustala sam da odem u krevet i tada sam primijetila da je krv tekla iz tih dijelova tijela gdje sam osjećala bol. Pokrila sam rane najbolje što sam znala i tada sam uz pomoć mog anđela čuvara mogla otići u krevet. Te patnje i bolovi, iako su me pogodili, ispunili su me savršenim mirom. Sljedeće sam jutro s mnogo teškoća mogla otići na svetu pričest i nosila sam rukavice kako bih sakrila svoje ruke. Jedva sam stajala na nogama i mislila sam da ću umrijeti svake minute. Patnje su se nastavile sve do 3 sata popodne u petak (svetkovina Svetog Srca Isusova).

Tada je Gemma postala žrtva patnica za obraćenje grešnika. Nastavila je s ovim izvanrednim poslanjem sve do kraja svoga života. Povremeno je uz stigme imala bolove trnove krune i trpjela je i bičevanje, što je sve dokumentirao i pratio njezin duhovnik, otac Germano Ruoppolo C. P.

Zajedno s patnjama (koje je ujedinila s Isusovim i prikazala za obraćenje grešnika) doživjela je i brojne ekstaze u kojima je govorila i molila s Isusom za grešnike, za duše čistilišta, za ljubav i milosrđe za sve čovječanstvo, uvijek izražavajući Isusu svoju ljubav i nudeći samu sebe kao žrtvu.

Umrla je blaženom smrću popodne na Veliku subotu.

Razboljela se od tuberkuloze u rujnu 1902. Kad je njezin duhovnik čuo za njezino teško stanje, došao joj je u posjet. Blagoslovio je i započeo razgovor, ali Gemma je odmah rekla s neskrivenom radošću da ide Isusu.

Duhovnik je bio iznenađen: „Doista?“

„Da, oče, ovaj put mi je Isus jasno rekao, tako jasno. U raj, oče, k Isusu, s Isusom u raj!“

Otac je upitao što je s počinjenim grijesima tijekom života, na što je ona odgovorila: „Isus je mislio na to. Patit ću malo u ovom kratkom vremenu što ću još živjeti, sjedinjujući svoje patnje sa zaslugama Njegove Svete Muke. On će biti zadovoljen i povest će me u raj.“

Dala mu je sve podatke o svojoj smrti, te se te večeri i ispovjedila. Kajala se tako gorko da je cijelu ispovijed plakala. Primila je sakrament bolesničkog pomazanja izgledajući, prema riječima oca, „kao anđeo u obožavanju Božjeg veličanstva“.

Stigao je Veliki tjedan. Na Veliki petak, 10. travnja 1903. rekla je Ceciliji Giannini koja ju je njegovala: „Ne ostavljaj me sve dok ne budem pribijena na Križ. Moram biti raspeta s Isusom. On mi je rekao da Njegova djeca moraju biti raspeta.“ Zapala je u ekstazu i raširila ruke ostajući u tom položaju oko tri sata – bila je slika umirućeg Isusa na Križu. Cijeloga dana i noći nastavila se njezina agonija.

Na Veliku subotu, 11. travnja 1903. rekla je: „Isuse, sad je uistinu tako da ništa od mene nije ostalo. Ako je Tvoja volja, uzmi me.“ Gledajući sliku Djevice Marije, rekla je: „Majko moja, preporučujem se Tebi. Zamoli Isusa da bude milosrdan prema meni.“ Tada je zavapila: „Isuse, predajem ti ovu svoju jadnu dušu. Isuse.“ To su joj bile zadnje riječi. Poljubila je Raspelo, zagrlila ga i zatvorila oči.

Svećenik koji je čitao posljednje molitve Crkve rekao je da nikada nije vidio da netko umire na taj način, s osmijehom na licu koji je zadržala čak i kad je umrla.

Poslije njezine blažene smrti pokrenut je postupak za njezino proglašenje blaženom i svetom. Pio XI. proglasio ju je g. 1933. blaženom, a papa Pio XII. 1940. svetom. Tijelo joj se časti u svetištu podignutom u njezinu čast u Lucci pokraj samostana redovnica pasionistkinja.

Sveta Gemma, moli za nas!

Ostali tekstovi iz ovog niza: Velike mističarke Katoličke Crkve 

Kristina D. | Bitno.net