Sveti Sebastijan je u katoličkoj tradiciji poznat kao zaštitnik sportaša. Zašto? Je li on ikada sudjelovao na nekom sportskom događaju? Izgleda da nije. Zanimljivo je da o tom kršćanskom mučeniku iz trećeg stoljeća ne znamo puno toga, pa tako nemamo niti jedan dokaz da se bavio određenom sportskom disciplinom, donosi Aleteia.

Prema Katoličkoj enciklopediji, on je bio snažan i izdržljiv pa je zbog toga bio zapovjednik carske tjelesne straže “koji je u tajnosti za svoju braću u vjeri činio brojna djela ljubavi”. Pretpostavlja se da je kao rimski vojnik svakako trebao biti u dobroj fizičkoj kondiciji. Psihička snaga se našla na testu kada je otkrivena njegova kršćanska vjera.

Naime, otac Alban Butler piše kako se Sebastijan pojavio pred carom Dioklecijanom, koji ga je predao strijelcima Mauritanije na smrt. Svetac je završio privezan za stablo, a zatim su ga strijeljali. Sljedeće noći se pojavila udovica Irena koja ga je htjela pokopati. Poljubila je njegovu ranu na prsima te osjetila kako još uvijek diše. Odvela ga je svojoj kući i njegovala dok se nije do kraja oporavio.

Budući da Sebastijan nije htio završiti kao bjegunac, vratio se u carsku palaču, stao pred cara i izjavio kako ga je Isus Krist očuvao na životu kako bi pred narodom posvjedočio da car nepravedno progoni sluge Kristove. Car ga je nakon toga ponovno predao u smrt. Svetac je naposljetku preminuo od smrti toljagama, a njegovo tijelo je bilo bačeno u jarak. Međutim, kršćani su ga izvukli i sahranili u katakombama. Dio njegova torza čuva se u Vodnjanu.

Svetog Sebastijana se u umjetnosti najčešće prikazuje kao atletski građenog mladića okruženog strijelama. Izgleda da ga je upravo taj prikaz, zajedno s pričom o njegovoj nadnaravnoj izdržljivosti, učinio popularnim svecem među vojnicima i sportašima. Bez obzira što ne postoji niti jedan dokaz njegova bavljenja sportom, sportaši svetog Sebastijana doživljavaju kao uzor zbog njegove izvanredne fizičke i duhovne snage.