Foto: Vatican NewsSvi koju su jučer pratili Papinu molitvu i nagovor na Trgu svetog Petra, mogli su primijetiti da se Sveti Otac u tišini jednim pomolio pred raspelom i pred ikonom Bogorodice s Kristom.

O Čudotvornom raspelu koje je za ovu prigodu skinuto s oltara u crkvi svetog Marcella al Corso već smo pisali, a ikona Blažene Djevice Marije jedna je od najznačajnijih za papu Franju.

Riječ je o ikoni naziva Salus Populi Romani (Spas rimskoga puka) koja se čuva u bazilici svete Marije Velike u Rimu.

To je jedan od najstarijih sačuvanih Marijinih prikaza, a prema pobožnoj tradiciji naslikao ju je sveti Luka evanđelist.

Slično kao i ikonu Gospe od Częstochowe vjeruje se da je i ovu ikonu pronašla sveta Helena te ju prvo odnijela u Konstantinopol, da bi u 6. st. bila prebačena u Rim te je sve od tada pohranjena u bazilici svete Marije Velike.

Ikona je napisana na ploči od cedrovine, a prikazuje Mariju u tamnoljubičastom plaštu ispred zlatne pozadine. U ruci drži Krista koji u svojoj lijevoj ruci drži knjigu, vjerojatno evanđelje.

Salus Populi Romani poznata je također po tome što se papa Franjo prije i poslije svakog apostolskog putovanja pred njom preporuči Marijinoj majčinskoj zaštiti i zahvali na primljenim milostima, a utekao joj se i prije dva tjedna kada je napravio hodočašće po praznim rimskim ulicama kako bi Bog zaustavio pandemiju koronavirusa.

Ivo Džeba | Bitno.net