Čudotvorno raspelo pred kojim je papa Franjo molio u nedjelju 15. ožujka za okončanje pandemije, skinuto je s oltara i prevezeno u Vatikan gdje će biti postavljeno tijekom papinskog blagoslova “Urbi et orbi” ovoga petka.

Vatikansko osoblje jučer je skinulo raspelo s oltara u crkvi svetog Marcella al Corso te se očekuje da će danas biti postavljeno na Trg svetog Petra.

Uz drveno raspelo iz crkve svetog Marcella al Corso vezane su brojne pobožnosti. Početak čašćenja datira iz 1519. godine kada je veliki požar u potpunosti uništio spomenutu crkvu, no u pepelu na glavnom oltaru pronađen je netaknuto drveno raspelo.

Tri godine nakon požara Rim je pogodila epidemija kuge, a vjernici su odlučili organizirati procesiju s raspelom koja je trajala 16 dana – od 4. do 20. kolovoza 1522. Epidemija je ubrzo prestala.

Od 1600. godine redovito se organizira procesija s raspelom.

Na njegovoj poleđini nalaze se imena svakog pape koji je sudjelovao u procesijama, a posljednji među njima je papa Ivan Pavao II. koji ga je tijekom Velikoga jubileja 2000. zagrlio.

Važno je napomenuti kako će tijekom blagoslova u petak Papa udijeliti potpuni oprost od vremenitih kazni, a ne, kako piše na nekim mjestima, oproštenje grijeha koje je vezano samo uz sakrament ispovijedi. Više o tome OVDJE.

Ivo Džeba | Bitno.net