Vidjeh pojavu Isusove duše, kao veliko svjetlo između dvaju anđela u ratnoj opremi (oni prije bijahu kao svećenici), okruženi mnogim svjetlećim likovima, kako odozgo kroz grobnu stijenu slijeće na svoje sveto tijelo, i bijaše kao da se nad njega sagiba i s njim stapa. Sad vidjeh da se Njegovi udovi pomiču ispod povoja i vidjeh sjajno živo tijelo Gospodinovo, prožeto dušom i božanstvom, kao da izlazi s jedne strane platna, kao da izlazi iz rane pod rebrima. Prizor me podsjeti na Evu koja iziđe iz Adamova rebra. Sve bijaše ispunjeno svjetlom i sjajem.

U jednom razmatranju sad vidjeh kao da se iz dubine, ispod odra izdiže prikaza nekog čudovišta. Imalo je zmijski rep i gnjevno je okrenulo svoju zmajsku glavu prema Gospodinu. Imalo je, osim toga, koliko se sjećam, i još jednu, ljudsku, glavu. Ali u ruci uskrslog Otkupitelja ugledah tanki bijeli štap, a gore na njemu vihoreću zastavicu, i Gospodin stade na zmajevu glavu i triput probode zmijin rep, i vidjeh da se ona svaki put sve više skupi i napokon nestade, dok na kraju zmajeva glava ne bude sasvim pritisnuta u zemlju, a samo čovječja glava gledaše gore. Tu sam sliku često vidjela kod Uskrsnuća, a sličnu zmiju kako vreba kod Kristova začeća. Ta me zmija uvijek podsjećala na zmiju u zemaljskom raju, samo bijaše još gnusnija. Mislim da se ova slika odnosi na obećanje: „Sjeme Ženino satrt će zmiji glavu.“ Sve mi je izgledalo samo kao znak pobjede nad smrću, jer, dok gledah satiranje zmajeve glave, više ne vidjeh Gospodinov grob.

Potom vidjeh Gospodina u sjaju da lebdi kroz stijene. Zemlja je podrhtavala, a jedan anđeo u ratnoj opremi spusti se prema grobu kao munja s neba, odgurne kamen na desnu stranu i sjede na njega. Toliko se je zatreslo da se uzdrmaše svjetiljke, a vatra šikne uokolo. Stražari, kad to vidješe, popadaše uokolo kao omamljeni i ležahu ukočeni kao mrtvi, u iskrenutu položaju. Kasije vidje sve puno sjaja, no, brzo se sabravši, pristupi odru, malo pritvori vrata i dodirnu prazne povoje, te otiđe da obavijesti Pilata o tome što se dogodilo; no zastade još uokolo, iščekujući hoće li vidjeti neki novi događaj, jer on bijaše vidio samo potres, odmaknuti kamen, anđela što sjedi na njemu i prazan grob, no nije vidio Isusa. Dijelom on, dijelom stražari ispripovjediše sve te događaje učenicima.

No u tom času, kad se anđeo spusti do groba, a zemlja tamo zadrhti, vidjeh uskrslog Gospodina kako se ukazuje svojoj Majci na Kalvariji. Bijaše neobično lijep i sjajan, Njegova odjeća, kao široki ogrtač nabrana oko udova, vihorila je za Njim, jednim krajem igrajući se po zraku i plavkasto bijela svjetlucala kao dim u Sunčevu sjaju. Njegove rane bijahu vrlo velike i blistahu, na rukama gotovo da prst može stati u njih. Rubovi rana imahu oblik triju istih trokuta što se sastaju u središtu kruga. Od sredine ruke izlazile su zrake prema prstima. Duše praotaca prignuše se pred Majkom Isusovom, kojoj je Gospodin nešto govorio o ponovnom viđenju, ali sam to zaboravila. On joj pokaže svoje rane, a kad Ona padne ničice da mu poljubi noge, On je uhvati za ruku, podiže je i nestade.

Vidjeh u daljini na grobu žmirkanje svjetiljki, a pred jutro na nebu iznad Jeruzalema bijeli trak svjetla.

Gornji tekst je izvadak iz knjige Anne Katharine Emmerich “Gorka muka Gospodina našega Isusa Krista” Naklade sv. Antuna. Dopuštenje izdavača za prenošenje teksta iz knjige je ekskluzivno i vrijedi isključivo za portal Bitno.net. Knjigu možete nabaviti u knjižari sv. Antuna (Kaptol 6, Zagreb) ili naručiti putem e-maila: naklada.sv.antuna@zg.t-com.hr ili putem telefona: 01/4828-823. Više o knjizi možete saznati na linku ovdje.