Jesi li po prirodi zabrinut? To je strašan problem jer tjeskoba sa sobom često donosi mnoga iskušenja, napose duboku tugu.

Kada čovjek nešto loše učini, opravdano je da bude žalostan. Tuga može proizići i iz nečega što je neovisno o našoj volji, zato što smo siromašni, bolesni ili prezreni. Tugu mogu izazvati i osobni razlozi: obuzima nas depresija, osjećaj gađenja prema životu, obeshrabrenje. Neovisno o razlozima, kada nas obuzme tuga, ona brzo preplavi sav naš unutarnji život. Teško je podnijeti taj osjećaj, rado bismo ga se oslobodili što je brže moguće. On je tako protivan našoj opravdanoj težnji za srećom!

Kako se osloboditi tjeskobe i tuge?

Ako se uz pomoć evanđeoskih savjeta želiš osloboditi osjećaja tjeskobe i tuge, shvatit ćeš da stvari ne ovise samo o tebi, nego i o Božjoj pomoći. Ako računaš samo na svoje snage, mislit ćeš da samo u sebi možeš naći potrebne snage za nadvladavanje osjećaja obeshrabrenja. U tomu slučaju, ako tuga ostaje, ako osjećaj neuspjeha traje, kada vidiš da su još uvijek tu, bit ćeš još zabrinutiji. Izgubit ćeš povjerenje u sebe. U tebi će se udomaćiti opasna dinamika jer zabrinutost rađa tugu koja pak izaziva još veću zabrinutost!

Doista nema ničega goreg od unutarnjega beznađa. Želim ti reći da je to grijeh koji se može mjeriti s onim najtežima. Zemlja koja je iscrpljena građanskim ratom bit će nesposobna suprotstaviti se izvanjskoj opasnosti. Ako vodiš rat sa samim sobom, nećeš biti sposoban suočiti se s poteškoćama koje ti život donosi.

Zabrinutost često proizlazi iz sumnje: mislimo da smo nesposobni osloboditi se zla i nadvladati poteškoće. To može biti poput fatamorgane: što smo mu bliži, cilj nam sve više izmiče! Kada se ptica uhvati u mrežu, što se više bori, to se više zapliće. Što je jača opsesivna želja da se oslobodimo tjeskobe, to više tjeskoba raste. Izbezumljenost je ovdje jednako uzaludna kao i kaotični napori ptice koja se uhvatila u mrežu. Treba se, naprotiv, smiriti, mirno sabrati. Jedan od načina koji najviše pomaže jest molitva. Psalmisti su snažnim riječima opisali tu borbu protiv tjeskobe, kao i smirenje koje donosi susret s Bogom: U tvoje ruke duh svoj predajem: otkupi me, Gospodine, Bože vjerni (Ps 31,6).

Ne dopusti da te obuzmu zabrinutost i tjeskoba. Što više tuge i tjeskobe, to više neuspjeha, nezadovoljstva i očaja.

Tjeskoba postoji, već si je susreo. Suoči se s njom mirno i nemoj misliti da je težnja za mirnoćom bijeg ili tlapnja. Bilo bi pogrješno odreći se te evanđeoske krjeposti.

Povjerenje kao lijek

Mir o kojemu nam govori evanđelje nije bezbrižnost koja proizlazi iz ugodne ili stabilne situacije, a ni mirni karakter koji učitelji tako vole kod poučljivih i dobrih đaka. To je vedrina, povjerenje u ljude i u Stvoritelja. To je optimistično vjerovanje u dobro koje je u tebi. To je i uvjerenje da te Bog ljubi i da je u tvoje srce i u cijeli svemir stavio privlačnost prema onomu što je dobro, istinito i lijepo.

Taj mir sigurno nije nikakav čarobni recept za hitno rješavanje osobnih problema niti rješenje za ekonomsku krizu kroz koju prolazimo, ali je dobar protuotrov za tjeskobu. On ima okus proročke vedrine i spokoja koji može postati zarazan.

Okus mu je jedinstven.

Imaj, dakle, povjerenja.

Najprije povjerenja u sebe.

Nije lako vjerovati u svoje sposobnosti niti se bez žaljenja držati svojih životnih odluka.

Imaj povjerenja u ljude. Sjeti se da raznolikost stvara sklad i ljepotu, da različitost ne znači neprijateljstvo. Planinska je livada lijepa zbog vrlo raznolika cvijeća koje na njoj raste.

Nemoj vjerovati u umjetni sklad istovrsnih talenata.

Imaj povjerenja u Boga. Tvoji duhovni korijeni postoje i oni će donijeti ploda.

Nemoj previše sanjati o pasivnoj mirnoći koja će izbjeći sve probleme svijeta. I za povjerenje treba voditi borbu.

Ako osjećaš da u tebi raste zabrinutost, obrati se Bogu. U njemu nađi novu nadu. Bez oklijevanja govori o onome što te tišti. Izbaci iz sebe svoju bol, kao što se cijedi gnojni čir. Ako si doista tjeskoban, bez oklijevanja pristupi sakramentu pomirenja.

Gornji tekst izvadak je iz knjige Michela Tournadea “Filotea 21. stoljeća”. Dopuštenje izdavača za prenošenje teksta iz knjige je ekskluzivno i vrijedi isključivo za portal bitno.net.