Gospodin: Sinko! Ja sam rekao: “Mir vam ostavljam, mir svoj dajem vam; ne dajem vam ga kao što svijet daje”; svi žude za mirom, ali za preduvjete pravog mira svi se ne brinu. Moj je mir stalniji u onima, koji su ponizni i krotka srca. Mir ćeš naći, ako budeš veoma strpljiv. Ako mene poslušaš i pođeš za mojim glasom, moći ćeš uživati mnogo mira.

Sluga: Što dakle da činim?

Gospodin: Pazi na se kod svega što činiš i što govoriš; svim silama nastoj, da meni jednom ugodiš, a izvan mene da ništa ne želiš i ne tražiš. Ali ni o onom, što drugi kažu ili učine, prenaglo ne sudi, niti se pleti u ono, što ti nije povjereno. Onda bi se moglo dogoditi, da se malo i rijetko uznemiriš. Ali nikada ne oćutjeti smetnje i ne pretjerati jade na srcu ili na tijelu, to nije suđeno nikome dok živi, nego kad uđe u vječni pokoj. Zato ne misli, da si pravi mir našao, ako ne ćutiš nikakve poteškoće, i ne misli, da je tada sve dobro, ako ti se nitko ne opre, i da je to savršeno, kad sve ide kako ti srce hoće.

Ni onda ne misli o sebi što velika, i ne drži da si odabrani ljubimac, ako osjećaš veliku pobožnost i slast. – Nije to baš znak pravedna i kreposna čovjeka, niti u tome sastoji napredak i savršenstvo čovječje.

Sluga: Da u čemu je, Gospodine?

Gospodin: U tom, da se svim srcem svojim predaš volji Božjoj i da ne tražiš svoje ni u malom ni u velikom, niti sada, niti u vječnosti. Onda ćeš jednako hvaliti Boga u dobru, i u zlu, i sve ćeš jednakom mjerom mjeriti. Nadaj se strpljivo i odvažno, da pripraviš srce svoje još za veće patnje, kad naime ostaneš bez unutarnje utjehe. Onda ne ćeš prosuđivati koliko i što bi imao trpjeti, nego ćeš me u svima odredbama hvaliti kao pravedna i sveta.

Tada ćeš biti na istinitom i pravom putu k miru i moći ćeš se pouzdano uzdati, da ćeš opet u slavi i veselju gledati moje lice. Pa ako dođeš do toga, da sebe potpuno prezreš, znaj, da ćeš tada uživati i obilati mir, koliko je za života na zemlji moguće.

Primjena i molitva.

Odluči, da ćeš se u svim životnim prilikama vježbati u krotkosti i šutnji, jer ćeš time od sebe odstraniti mnogo nemirnih časova i drugoga ćeš poštedjeti od teških udaraca. Junački ćeš tako napredovati do toga, da ćeš se dnevno kod molitve ili sv. mise predati potpuno Bogu kao njegova svojina, a u čemu i leži sav napredak.

Napuni nas, Gospodine duhom svoje ljubavi, i daj milostivo, da budemo složni mi, koje si nahranio uskrsnim tajnama. Po Kristu Gospodinu našem. Amen.
(Popričesna na Uskrs.)

Gornji tekst je izvadak iz knjige Tome Kempenca “Nasljeduj Krista”. Dopuštenje izdavača za prenošenje teksta iz knjige je ekskluzivno i vrijedi isključivo za portal bitno.net