Ljepota je euharistije ne samo u tome da nam Bog daje svoju ljubav, nego nam daje da mu uzvratimo ljubavlju. Po euharistiji postupno možemo odgovoriti na njegovu ljubav, možemo ga ljubiti kao što on ljubi nas. To nas podsjeća na bitno svojstvo ljubavi: ona se uvijek razvija prema punoj uzajamnosti; ljubiti nekoga znači dati mu mogućnost da ljubi zauzvrat. Najveći dar koji možemo nekome pružiti jest dati mu mogućnost da se daruje, da se usreći davajući se iz ljubavi, jer „blaženije je davati nego primati“, kažu Djela apostolska (Dj 20,35; usp. Lk 6,34).

Euharistija priskače u pomoć našoj slabosti, ona preobražava naše kameno srce u srce od mesa, srce koje je sposobno ljubiti Božjom ljubavlju; ona nas asimilira i postupno usklađuje s Kristom. Ona nam je, dakle, jamstvo i nada da ćemo jednoga dana biti sposobni ljubiti Boga kao što on nas ljubi, istom istinom, istom čistoćom, istom snagom, jednako velikodušno. Ona u naša srca ulijeva Božju ljubav po kojoj možemo zauzvrat ljubiti Boga i braću. „Nada pak ne postiđuje. Ta ljubav je Božja razlivena u srcima našim po Duhu Svetom koji nam je dan“, kaže Pavao Rimljanima (Rim 5,5). Svaka pričest izljev je duha ljubavi u srce vjernika.

Po njoj imamo udio u ljubavi kojom Isus ljubi svojega Oca, u njegovu hvalospjevu, njegovu zahvaljivanju, u ljubavi kojom Isus ljubi svakoga čovjeka, u njegovoj sućuti i njegovoj beskrajnoj nježnosti prema svakom djetetu Božjem. Po njoj Isus potajno, ali stvarno dolazi živjeti i ljubiti u nama. On nam daje svoje nutarnje raspoloženje, svoju blagost i nježnost.

Mi to, naravno, moramo intenzivno htjeti. Moramo isto tako imati strpljenja i čekati da ono što je po euharistiji u nama posijano donese vidljive plodove. Euharistija može u našim srcima učiniti duboke promjene. „Tko blaguje tijelo moje i pije krv moju, ima život vječni…“ (vidi Iv 6,54–56). A život vječni nije ništa drugo nego ljubiti Božjom ljubavlju.

Gornji tekst izvadak je iz knjige Jacquesa Philippea “Naučiti primati”. Dopuštenje izdavača za prenošenje teksta iz knjige je ekskluzivno i vrijedi isključivo za portal bitno.net.