U utorak navečer u Rimu, u dobi od 81 godine, od posljedica komplikacija nastalih tijekom operacije kuka, preminuo je australski kardinal George Pell.

U povodu njegove smrti, Catholic News Agency donosi nekoliko Pellovih navoda o smrti i vječnosti u kontekstu kršćanske vjere.

“Iako svi katolici nisu pozvani biti svećenici ili redovnici, svi su pozvani zaozbiljno slijediti Krista, oponašati Kristovu cjelovitost života u onome što tradicionalno nazivamo svetošću” (Uvodno obraćanje generaciji 2008. na Thomas Aquinas Collegeu).

“Zagrobni život je misterij, ali Kristov nas tjelesni odlazak podsjeća na vjeru u uskrsnuće tijela, kao i u konačni sud na posljednji dan. Nismo samo dionici naroda Božjeg, nego na neki mističan način pripadamo i Tijelu Kristovu. Unatoč svim našim grijesima i slabostima, i mi smo divinizirani, pomalo nalik Božjem jedinom Sinu, posebice u sljedećem životu” (propovijed iz 2013.)

“Nemojte provoditi život samo sjedeći i ostavljajući svoje mogućnosti otvorenima, jer samo obvezivanje donosi ispunjenje. Sreća proizlazi iz ispunjavanja naših obveza i izvršavanja naših dužnosti, posebno u malim stvarima i redovito, kako bismo se bili spremni suočiti i s težim izazovima” (propovijed za Svjetski dan mladih, 2008.)

“Nikada mi nije bila problematična doktrina po kojoj nam je, prije nego što možemo biti u Božjoj prisutnosti ili izloženi njegovoj dobroti, možda potrebno pročišćenje. Znao sam je usporediti s nelagodom koju osjećamo kada nas probudi iznenadni snop snažne svjetlosti. Ali oduvijek mi je bilo teško pomiriti ideje o Bogu punom ljubavi i o vječnoj kazni… Moj pokojni prijatelj, isusovac Paul Mankowski podržao je argument Johna Finnisa prema kojemu neuspješnost ozbiljnog shvaćanja Isusove tvrdnje kako će posljednjeg dana svima suditi stoji ‘u srži krize vjere i morala’. Sada se slažem. Kršćanska nada u trijumf dobra zahtijeva Isusov sud” (esej “Last Things”, 2020.)

“Dobar ćemo rod donijeti učeći jezik križa i upisujući ga u svoja srca” (propovijed za Svjetski dan mladih, 2008.)

“Kakva god bila naša situacija, moramo moliti za otvorenost srca, za spremnost da poduzmemo sljedeći korak, čak i ako se bojimo da ćemo ići predaleko. Prihvatimo li Božju ruku, On će učiniti ostalo. Povjerenje je ključ. Bog nas neće iznevjeriti” (propovijed za Svjetski dan mladih, 2008.)

“Vjerujem da su i demokracija i vjerska sloboda srž dobrog života. Filozofska rasprava neophodna je za njihov opstanak, ali demokraciju i vjersku slobodu mogu braniti samo odlučni građani koji prepoznaju probleme i imaju političku volju za djelovanje” (esej “The Heart of the Good Life”, 2021.)