Srdžba je katkad opravdana. Opravdana srdžba slična je srdžbi božanske pravde. Ako ste srditi samo kada uočite kakav očigledan i ozbiljan nedostatak u drugoga i ako, postupajući kao oruđe božanskoga gnjeva, striktno odmjeravate kaznu za nanesenu uvredu, vaša je srdžba možda samo opravdan gnjev. Sv. Jakov kaže: „Svatko neka bude brz da sluša, spor da govori, spor na srdžbu. Jer srdžba čovjekova ne čini pravde Božje.“ (Jak 1,19–20) Apostol nas, dakle, upozorava da se čuvamo srdžbe, ali nam ne kaže da se ne smijemo nikada srditi; umjesto toga, kaže nam da budemo „spori na srdžbu.“

Srdžba je katkad opravdana.

Naš Gospodin nije oklijevao uzeti bič i istjerati iz hrama trgovce koji su Božju kuću pretvorili u tržnicu. (Usp. Iv 2,14–16.)

Ako se majka, ne zato što želi izbaciti iz sebe otrov srdžbe, već iz osjećaja odgovornosti i ljubavi, rasrdi i disciplinira svoje dijete, ona nije izgubila, nego je stekla Božju naklonost.

No sjetite se kako je lako pretjerati u procjeni krivice bližnjega, posebno kada on svojim ponašanjem nije naštetio toliko Božjim, koliko vašim interesima. U takvim okolnostima vaša srdžba može dovesti do grijeha protiv pravičnosti i blagosti.

Srdžba nije grešna kada…

Olakšat ćete si savjest upamtite li da osjećati srdžbu i počiniti grijeh srdžbe nije isto. Kad-tad rasrdit ćete se na nekoga, bit ćete nestrpljivi s nekim, doći ćete u iskušenje da nekomu ogorčeno odgovorite ili ćete se u sebi prepustiti odbojnosti koju osjećate prema nekomu. Takvi osjećaji nisu grijeh ako im ne dajete vanjskoga izraza i ako im ne dopuštate da vas natjeraju da svjesno nanesete zlo drugomu. Takve osjećaje možete kontrolirati jedino uz pomoć samodiscipline i Božje milosti.

Postoji razlika između grijeha srdžbe i razumne želje da ukorite one koji su podložni vašemu autoritetu i utjecaju, a zavrijedili su ukor. Stoga srdžba nije grešna kada ste nezadovoljni nečijim ponašanjem, ali ne želite povrijediti tu osobu; ako se, premda vam se određeni nedostatak kod te osobe ne sviđa, trudite obuzdati svoju srdžbu; ili ako vam je stalo do toga da na razuman način kaznite uvredu. Unatoč tomu, korijen takvoj srdžbi je u oholosti, zavisti i ljubomori.

Gornji tekst izvadak je iz knjige Lawrencea G. Lovasika “Skrivena snaga dobrote i blagosti”. Dopuštenje izdavača za prenošenje teksta iz knjige je ekskluzivno i vrijedi isključivo za portal bitno.net