Jedan razlog zbog kojeg često gubimo mir jesu neizvjesnost i nemir koje osjećamo kad moramo donijeti neku odluku, a stvari nisu jasne. Bojimo se da ćemo pogriješiti, da bi moglo biti neugodnih posljedica, strahujemo da nećemo učiniti ono što Bog hoće.

Situacije te vrste mogu biti dosta neugodne, a neke dvojbe vrlo tjeskobne. Opći stav predanja i povjerenja, potpuno predanje u Božje ruke zbog kojega nećemo nikad ništa “dramatizirati” (pa čak ni posljedice naših pogrešaka), bit će nam posebno dragocjen u takvim neizvjesnim situacijama.

Kad nas Gospodin ostavi u takvoj neizvjesnosti, treba je mirno prihvatiti. Umjesto da “forsiramo stvari” i nepotrebno se mučimo jer nismo dobili jasan odgovor, držimo se pravila koje nam daje sestra Faustina: 

“Kad ne znamo što je najbolje, tada treba razmišljati, razmatrati i tražiti savjet jer nemamo pravo djelovati u neizvjesnosti. U neizvjesnosti (ako ona traje) treba reći: što god učinim, bit će dobro ako imam dobru nakanu. Ono što smatramo dobrim, Bog će prihvatiti i smatrati dobrim. Nemojmo se žalostiti ako nakon nekog vremena vidimo da te stvari nisu dobre. Bog gleda nakanu s kojom smo počeli i dat će nam nagradu u skladu s tom nakanom. To je pravilo kojega se treba držati.” (Duhovni dnevnik, br. 799.)

Gornji tekst izvadak je iz knjige Jacquesa Philippea “Traži mir i idi za njim”. Dopuštenje izdavača za prenošenje teksta iz knjige je ekskluzivno i vrijedi isključivo za portal bitno.net. Više o knjizi možete saznati na linku ovdje.