SKLAD ŽIVOTA

Marica Stanković o tome kako uvijek živjeti u Božjoj prisutnosti

Bolesnih i drhtavih duša ima iza najveće klauzure, a mirnih i staloženih u najvećoj buci. A gdje je mir, tu je i Bog. Gdje je mir, tu je i Božja blizina.

Pitanje koje mnogo puta muči i kida pojedine dobre duše glasi: kako uskladiti unutarnji život s apostolatom? Jedan i drugi je velik u sebi. Unutarnji život je zapravo božanski život u nama, a apostolat je prema riječima Svetog Oca najbožanskiji posao. Prema tome i ne bi trebalo biti opreka između jednoga i drugoga. Jer uzvišen je jedan, uzvišen drugi. Božanski jedan, božanski drugi. Pa ipak ima duša koje misle da apostolat svojom mnogostrukomu, svojom izvjesnom užurbanošću i izvjesnom bučnošću, smeta onome prvome životu u nama, ili bar ne znaju kako uskladiti jedan i drugi. Dokle idu granice prvoga, a gdje počinje drugi? Tako treba upravljati sa sobom da oba ta naša života budu u savršenoj harmoniji, da jedan drugome ne smeta, da jedan drugome ništa ne otima, da svaki ostaje na svome mjestu, potpuno skladan u sebi i potpuno skladan u vezi s drugim. Jer kršćanski čovjek je skladan čovjek. I savršena duša je skladna duša. A svetački lik je zapravo najskladniji lik na zemlji. Da, ali time još nismo odgovorili na pitanje, kako uskladiti aktivni život s kontemplativnim? Kako realizirati idealni spoj i sklad vanjskoga i nutarnjega rada?

Istaknut ćemo samo nekoliko konkretnih uputa. Jedan i drugi život i sve njegove dužnosti vršimo u punoj vjernosti. Potpuno molimo, potpuno radimo. Iz duše molimo i punom dušom radimo. Tad ćemo doista moliti radeći, a raditi moleći. Ako u danu sve naše molitvene dužnosti obavimo ozbiljno, sabrano, puni strahopoštovanja prema Bogu i puni ljubavi, onda to nužno mora davati pečat čitavom našem vanjskom djelovanju. Sve će ono biti protkano nečim vrhunaravnim, Božjim. A ako požrtvovno i ozbiljno vršimo djela apostolata, ako pred svaku dušu stanemo doista sa strahopoštovanjem, ako svaku, pa i najsitniju našu dužnost gledamo i izvršujemo pod vidom vječnosti, tad ćemo svojim revnim djelovanjem privući Božju blizinu i prinuditi dobroga Gospodina da se približi našim akcijama i da bude stožer njihov. I tako se ta dva života u nama popunjuju i stapaju u jedan život. A u tome i jest kršćanska mudrost.

Uz vjernost, koja je bezuvjetno potrebna za sklad nutarnjega i vanjskoga života i za što jače kretanje u Božjoj prisutnosti, moramo ovdje naglasiti i mir. Nutarnja stabilnost, nutarnja smirenost, nutarnji mir. Gospodin i ne može govoriti duši čija je nutrina vječno uzburkana. On se ne može ukazivati duši koja je vječno nečim uznemirena. On ne može sjaj svoje prisutnosti pokloniti duši koja je nemirna u sebi i sa sobom. Koja vječno nešto raskapa i prekapa, traži i prevrće. Kojoj nikad ništa nije pravo. Koja se ne može usidriti na jednom mjestu. Nemirna duša često traži uzrok svoga nemira u razlozima izvan sebe. A kad tamo, ti su razlozi u njoj samoj, u nutarnjem vječnom pokretanju i vibriranju. Ako umijemo sačuvati mir, onda je malo važno gdje se nalazimo i gdje radimo. Bolesnih i drhtavih duša ima iza najveće klauzure, a mirnih i staloženih u najvećoj buci. A gdje je mir, tu je i Bog. Gdje je mir, tu je i Božja blizina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gornji tekst je izvadak iz knjige Marice Stanković Potpišimo Gospodinu praznu mjenicu. Dopuštenje nositelja prava (Suradnice Krista Kralja) za prenošenje teksta iz knjige je ekskluzivno i vrijedi isključivo za portal bitno.net. Više o knjizi pročitajte na linku!


Molitva za zagovor službenici Božjoj Marici Stanković:

Dobri naš Oče! Ti si svoju službenicu Maricu Stanković obdario milošću da sve sile svoga uma i srca stavi u službu tvoga kraljevstva. U iskrenoj vjernosti Bogu i Crkvi, ona je zauzetim radom pomogla ljudima, osobito mladima, otkrivati Isusa Krista. Nevino osuđena, prihvatila je godine patnje. Molimo te, ražari u nama oganj Duha Svetoga da poput tvoje službenice hrabro i nesebično radimo za tvoje kraljevstvo. Po njezinu zagovoru molim te za posebnu milost… Oče naš…

Tko po zagovoru službenice Božje u duhovnim ili tjelesnim potrebama zadobije koju milost, pozvan je javiti se postulaturi za njezino proglašenje blaženom: Postulatura službenice Božje Marice Stanković, Česmičkoga 1, 10000 Zagreb. Postulator: o. Vinko Mamić OCD.

Objavljeno: 16. lipnja 2019.

Možda vam se svidi