Sveta pričest, kako to kazuje sama riječ, označuje intimno zajedništvo Isusa s našim dušama i tijelima. Ako želimo imati život, imati ga u izobilju, tada moramo živjeti od Tijela Gospodinova. U svetoj pričesti nalazimo Krista pod prilikom kruha. U našem poslu nalazimo ga pak pod prilikama tijela i krvi ljudske. Radi se o istom Kristu.

Pogledajte Isusa u tabernakulu. Uprite svoje oči u njega koji je svjetlo. Približite vaše srce njegovu srcu. Tražite od njega milost da ga možete prepoznati, ljubav da ga možete ljubiti, hrabrost da mu možete služiti. Tražite to gorljivo. U svakom trenutku molitve, a osobito pred tabernakulom, tražite od njega neki dar.

Odakle nam dolazi radost u ljubavi? Od Euharistije, svete pričesti! Isus je postao kruhom života da bi nama dao život. Noću i danju on je ovdje. U našim zajednicama mi svakog dana provodimo sat vremena u klanjanju Presvetom sakramentu. I otkada smo uveli tu molitvu, naša je ljubav prema Isusu postala dublja, naša međusobna povezanost čvršća, naša ljubav prema siromasima suosjećajnija.

Isus je postao kruhom života kako bismo mi mogli bolje razumjeti ono što nam je govorio, kako bi utažio. našu glad za njim i našu ljubav prema njemu. Pa i to mu nije bilo dovoljno: on sam gladuje za nama i čezne darovati nam svoju ljubav. I zato radeći za siromahe, mi utažujemo Isusovu glad za našom ljubavlju.

Tekst je preuzet iz knjige “Molitva – svježina jednog izvora”, u izdanju UPT-a.