Sveti Josemarija Escriva u svojim je propovijedima često davao male prijedloge kako se što bolje slagati s drugima. Evo nekoliko njegovih misli koje bi nam mogle pomoći tijekom ovog vremena izolacije:

„Ljubav se sastoji više u razumijevanju nego u davanju. Zato uvijek traži ispriku za svoje bližnje, makar ti je dužnost suditi. Isprika se uvijek nađe.“ (Put, 463)

„Supružnici su pozvani da svoj brak, a time i sebe same, posvete… Vjera i nada moraju zračiti spokojstvo s kojim supružnici svladavaju svoje velike i male brige, kojih svugdje ima, mir u radosnoj ustrajnosti pri ispunjavanju vlastitih dužnosti. Tako će ljubav sve nadahnuti i dovesti do toga da se dijele radost i tuga, da se ne zaboravi na osmijeh, da se zaborave vlastite brige, da bi se tu za drugoga živjelo, saslušalo supružnika ili djecu i pokazala im se istinska ljubav i razumijevanje prelazeći preko malih zapreka, koje bi inače egoizam mogao pretvoriti u brda; da se velika ljubav stavi u male stvari, od kojih se sastoji dnevni zajednički život.” (Susret s Kristom, 23)

„Onaj tko misli da ljubav završava kada počnu tuge i problemi – jer život ih uvijek ima – taj ima bijedno poimanje braka koji je sakrament, ideal i poziv. Upravo tada ljubav treba rasti. Poplave tuge i problema nisu sposobne nadvladati istinsku ljubav: žrtva koja se velikodušno dijeli još jače ujedinjuje… Budući da smo ljudi, naravno da se smijete prepirati; ali samo malo. A tada, oboje trebate priznati da ste krivi i jedno drugome reći: oprosti mi!, i lijepo se zagrliti… i krenuti dalje!“ (Bilješke s druženja, 4. lipnja 1974.)

„Muž i žena ne smiju zaboraviti da tajna bračne sreće leži u svakodnevnim stvarima, ne u sanjarenjima. Ona leži u pronalaženju skrivenih radosti u popodnevnom dolaženju kući, u vezi s djecom, u svakodnevnom poslu u kojem sudjeluje cijela obitelj; u dobrom humoru usprkos poteškoćama s kojima se suočavamo sportskim duhom; u najboljem iskorištavanju svih prednosti koje civilizacija nudi kako bi nam pomogla podići djecu, učiniti naš dom ugodnim i život jednostavnijim.“ (Razgovori s mons. Escrivom, 91)

„Moraš se suživjeti, razumjeti, biti brat svojoj braći ljudima, moraš – kao što reče kastiljski mistik – donijeti ljubav gdje ljubavi nema, kako bi ljubav pobrao.“ (Kovačnica, 457)

„Nemojte ih tjerati da išta čine, ali neka vide kako se vi molite; to je ono što sam vidio da čine moji roditelji, i to je ostalo u mojem srcu. Pa kada vaša djeca dospiju u moje godine, s radošću će se prisjetiti svoje majke i oca koji su ih tjerali jedino primjerom, osmijehom i podučavanjem kada je bilo prikladno, a bez da ih rastuže.“ (Druženje, 28.listopada 1972.)

„Jedan Kristov učenik nikad neće omalovažavati bližnjega; on će ukazati na njegovu pogrešku, ali će mu govoriti u ljubavi, inače mu ne bi pomogao, ne bi ga posvetio. Potrebna je blagohotnost, razumijevanje, oproštenje, bratski susret i u svemu traženje savjeta sv. Ivana od Križa: Stavi ljubav ondje gdje je nema i naći ćeš ljubav. To važi i za stvari koje izgledaju kao nevažne u stručnom poslu, u obiteljskom životu ili u odnosu s drugima. Mora nas interesirati da svaku priliku, bila ona sasvim obična, uzmemo u obzir: dok nju posvećujemo, posvećujemo sebe i one ljude koji skupa s nama dijele dnevne brige. Tako ćemo u našem životu osjetiti blagi i ljubavi vrijedni teret suotkupljenja.“ (Prijatelji Božji, 9)

„Ako je potrebno, prisili se te odmah i zauvijek oprosti onima koji te uvrijede; jer ma kako bila velika šteta ili uvreda, tebi je Bog još više oprostio.“ (Put, 452)

Opusdei.org | Bitno.net