DUHOVNI BOJ

Kako moliti po zagovoru Djevice Marije

Postoji jedan način kako razmatrati i kako moliti po zagovoru Djevice Marije, obraćajući se razumom prvo vječnome Bogu, potom slatkom Isusu i napokon samoj preslavnoj majci

Postoji jedan način kako razmatrati i kako moliti po zagovoru Djevice Marije, obraćajući se razumom prvo vječnome Bogu, potom slatkom Isusu i napokon samoj preslavnoj majci. Okrenuta Bogu, razmotri dvije stvari. Jedna je naklonost koju je on “odvijeka – ab aeterno”, promatrajući Mariju u misli, imao u sebi samome prema njoj prije nego što ju ni iz čega stvorio. Druga su njene kreposti i djela nakon što je došla na svijet.

Naklonost ćeš ovako razmatrati. Uzdigni se mišlju uvis iznad svakog vremena i iznad svakog stvorenja; ulazeći potom u samu vječnost i u Božju misao, promatraj ljubav koju je imao prema Djevici Mariji. Nakon što si pronašao samoga Boga u toj naklonosti, njihovom snagom i sa sigurnošću traži milost i snagu za uništenje svojih neprijatelja i osobito onoga koji te tada napada. Prelazeći potom na razmatranje tolikih i toliko osobitih kreposti i djela presvete majke i predstavljajući ih Bogu sad sve zajedno, sad pojedine od njih, u snazi istih prosi od njegove beskonačne dobrote prema tvojim potrebama.

Obraćajući se potom razumom Sinu, podsjetit ćeš ga na djevičansku utrobu koja ga je nosila devet mjeseci; poštovanje kojim ga je nakon poroda Djevice častila i priznala pravim čovjekom i pravim Bogom, svojim Sinom i svojim Stvoriteljem; milostive oči koje su ga gledale toliko siromašnog i ruke koje su ga prihvatile; slatki poljupci kojima ga je cjelivala; mlijeko kojim ga je hranila, napori i tjeskobe koje je zbog njega podnosila u životu i u smrti. U snazi svih ovih stvari učinit ćeš slatku prisilu na božanskog Sina kako bi te uslišio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Napokon se obrati presvetoj Djevici podsjećajući je da je od vječne Providnosti i Dobrote bila izabrana za majku milosti i milosrđa i za odvjetnicu našu. Stoga, nakon njena blagoslovljena Sina, nemamo sigurnije i moćnije utočište od nje. Osim toga, podsjeti je na onu istinu koja se o njoj piše i zbog koje su se dogodili toliki čudesni zahvati: tj. da je nikada nitko nije s vjerom zazvao, a da ona nije milostivo odgovorila. Napokon, predstavit ćeš joj i nevolje koje je njen jedini Sin podnio za naše spasenje moleći je da ti izmoli milost od njega kako bi ta milost, njemu na slavu i zadovoljstvo, imala u tebi učinak zbog kojeg je on podnio muke.

Lorenzo Scupoli

Gornji tekst je izvadak iz knjige Lorenza Scupolija “Duhovni boj”. Dopuštenje izdavača za prenošenje teksta iz knjige je ekskluzivno i vrijedi isključivo za portal bitno.net.


Objavljeno: 16. kolovoza 2018.

Možda vam se svidi