Postoji jedan način kako razmatrati i kako moliti po zagovoru Djevice Marije, obraćajući se razumom prvo vječnome Bogu, potom slatkom Isusu i napokon samoj preslavnoj majci. Okrenuta Bogu, razmotri dvije stvari. Jedna je naklonost koju je on “odvijeka – ab aeterno”, promatrajući Mariju u misli, imao u sebi samome prema njoj prije nego što ju ni iz čega stvorio. Druga su njene kreposti i djela nakon što je došla na svijet.

Naklonost ćeš ovako razmatrati. Uzdigni se mišlju uvis iznad svakog vremena i iznad svakog stvorenja; ulazeći potom u samu vječnost i u Božju misao, promatraj ljubav koju je imao prema Djevici Mariji. Nakon što si pronašao samoga Boga u toj naklonosti, njihovom snagom i sa sigurnošću traži milost i snagu za uništenje svojih neprijatelja i osobito onoga koji te tada napada. Prelazeći potom na razmatranje tolikih i toliko osobitih kreposti i djela presvete majke i predstavljajući ih Bogu sad sve zajedno, sad pojedine od njih, u snazi istih prosi od njegove beskonačne dobrote prema tvojim potrebama.

Obraćajući se potom razumom Sinu, podsjetit ćeš ga na djevičansku utrobu koja ga je nosila devet mjeseci; poštovanje kojim ga je nakon poroda Djevice častila i priznala pravim čovjekom i pravim Bogom, svojim Sinom i svojim Stvoriteljem; milostive oči koje su ga gledale toliko siromašnog i ruke koje su ga prihvatile; slatki poljupci kojima ga je cjelivala; mlijeko kojim ga je hranila, napori i tjeskobe koje je zbog njega podnosila u životu i u smrti. U snazi svih ovih stvari učinit ćeš slatku prisilu na božanskog Sina kako bi te uslišio.

Napokon se obrati presvetoj Djevici podsjećajući je da je od vječne Providnosti i Dobrote bila izabrana za majku milosti i milosrđa i za odvjetnicu našu. Stoga, nakon njena blagoslovljena Sina, nemamo sigurnije i moćnije utočište od nje. Osim toga, podsjeti je na onu istinu koja se o njoj piše i zbog koje su se dogodili toliki čudesni zahvati: tj. da je nikada nitko nije s vjerom zazvao, a da ona nije milostivo odgovorila. Napokon, predstavit ćeš joj i nevolje koje je njen jedini Sin podnio za naše spasenje moleći je da ti izmoli milost od njega kako bi ta milost, njemu na slavu i zadovoljstvo, imala u tebi učinak zbog kojeg je on podnio muke.

Lorenzo Scupoli

Gornji tekst je izvadak iz knjige Lorenza Scupolija “Duhovni boj”. Dopuštenje izdavača za prenošenje teksta iz knjige je ekskluzivno i vrijedi isključivo za portal bitno.net.