U pastirskom pismu upućenom vjernicima na Korizmu 1967. godine, bl. Stefan Wyszyński pozvao je na kršćansku obnovu i izgradnju međuljudskih odnosa u obitelji i društvenoj zajednici. Ovo je deset načela toga „križarskog pohoda ljubavi” koja za cilj imaju promjenu i poboljšanje društva.

Ne zaboravimo, ove poruke blaženik izgovara u vrijeme dok komunistički režim pazi na svaki njegov korak. U vremenu vladavine sustava koji nameće vjernicima lažne vrijednosti, režima koji unosi razdor i nemir među njih, Wyszyński poziva na povratak temeljnoj ljudskosti koja izvire iz odnosa s Isusom Kristom.

Danas, u vremenu prijepora i strahova izazvanih pandemijom, ova načela iznova postaju važnom poukom o tome kako ostati kršćanin u teškim situacijama.

ABC križarskog pohoda ljubavi u društvu

  1. Poštuj svakog čovjeka, jer u njemu je Krist. Budi osjetljiv na potrebe drugoga, tvoga brata i tvoje sestre.
  2. Imaj dobro mišljenje o svima, ne misli loše o drugome. Trudi se pronaći nešto dobro i u najgorem čovjeku.
  3. Uvijek budi pažljiv kada govoriš o drugome – ne govori loše o bližnjemu. Popravi štetu koju je učinila tvoja izgovorena riječ. Ne unosi razdor među ljude.
  4. Razgovaraj sa svakim čovjekom jezikom ljubavi. Ne povisuj glas. Ne psuj. Nemoj vrijeđati. Ne tjeraj drugima suze na oči. Umiri svakoga i pokaži dobrotu.
  5. Opraštaj sve svima. Ne puštaj gorčinu u svoje srce. Budi uvijek prvi koji pruža ruku pomirenja.
  6. Djeluj uvijek na korist bližnjemu. Čini dobro drugome, onako kako želiš da ga čine tebi. Ne razmišljaj o tome tko je tebi što dužan ili što si ti dužan njemu.
  7. Aktivno suosjećaj u trpljenju drugoga. Budi uvijek onaj koji će iskrena srca požuriti s utjehom, savjetom, pomoći.
  8. Budi savjestan u svome poslu, jer drugi imaju koristi iz plodova tvojega rada, baš onako kako ti imaš iz plodova njihovog.
  9. Uključi se u organizirano pomaganje drugima. Otvori se prema siromasima i bolesnima. Dijeli se svojim dobrima. Trudi se prepoznati potrebite oko sebe.
  10. Moli se za svakoga, čak i za neprijatelje.