Papa Franjo o učiteljima

„Tko su bližnji nastavnicima? Učenici. On s njima provodi svoje dane. Učenici očekuju da ih on vodi i usmjerava. Da bi obrazovanje bilo stručno, nužni su ljudski odnosi. Rasprave i obezvrjeđivanja često zatamnjuju ‘ispravno shvaćanje školstva’“, izjavio je papa Franjo prije tri godine pred članovima Talijanske katoličke unije nastavnika. Učenici od svojih nastavnika očekuju da ih oni vode i usmjeravaju, ali i poučavaju životnim vrijednostima i običajima. Papa je naglasio kako se znanje može steći i uz pomoć računala, ali za poimanje ljubavi, vrijednosti i običaja koji stvaraju sklad u društvu potrebni su učitelji.

Govor blaženog Alojzija Stepinca upućen učiteljima

Naš blaženik Alojzije Stepinac također je prije više od sedamdeset godina budućim učiteljima uputio izvanredan govor. „Neka i vaš budući učiteljski život prožima ponajprije svijest odgovornosti pred Bogom. Djeca, koja su vam u školi povjerena, nisu vaša igračka, nego vlasništvo Boga Stvoritelja, koji tu djecu predaje u vaše ruke, da ih uzgojite za korisne članove ljudskoga društva i narodne zajednice. Onaj prizor, što se odigrao kod Mojsija kao djeteta izložena u košarici u Nilu, ponavlja se na neki način i sada. Nema delikatnije zadaće, nego dijete, koje je došlo k razumu, voditi pravim putem. Bog Stvoritelj, koji je, kako rekoh, pravi vlasnik svakog djeteta, kao da govori pojedinom učitelju: “Uzmi ovo dijete i odgoji mi ga i ja ću ti dati plaću tvoju.” (Izl 2, 9). Vi ste dakle u školi ne samo mandatari države i roditelja, nego u prvom redu mandatari Božji. Zadaća veoma časna, ali i takova, koja povlači za sobom tešku odgovornost. Baš zato, jer je skopčana s tolikom odgovornošću, zato joj je Stvoritelj obećao i izvanrednu nagradu ako se savjesno ispuni ta zadaća: Qui erudiunt ad justitiam multos fulgebunt quasi stellae in perpetuas aeternitates! – Koji poučavaju mnoge pravdi sjat će kao zvijezde kroz vjekove.” (Dn 12, 3)

Sveti Ivan de La Salle – nebeski zaštitnik učitelja

Svim učiteljima i profesorima u zahtjevnom poslu može pomoći zagovor njihova nebeskog zaštitnika – svetog Ivana de la Sallea. Njega nazivaju ocem moderne pedagogije. On je 1680. godine osnovao kongregaciju Školske braće, zasnovanu na djelovanju pobožnih učitelja laika, ali kasnije i mnogobrojne škole za odgoj siromašne djece. Glavne su značajke njegove reforme odgoja, između ostalog, besplatno školovanje širokih slojeva, primjena simultane, kolektivne metode umjesto individualne, sustav nižeg i višeg stručnog školstva, prve posebne više škole za učitelje, predavanja na materinjem, a ne na latinskom jeziku…

Molitva za učitelje i odgojitelje

Bože, molimo te za sve učitelje i odgojitelje: daj im gorljivosti i zauzetosti u odgoju mladih da bi se zvanja očitovala i rasla. Daj da svojim poukama, prožeti duhom Evanđelja, bude želju za životom potpunog predanja u onima koje si ti sebi odabrao. Po Kristu, Gospodinu našemu. Amen.

Litanije poniznosti

Gospodine, smiluj se!
Kriste, smiluj se!
Kriste, smiluj se!
Kriste, čuj nas!
Kriste, usliši nas!
Oče Nebeski, Bože, smiluj mi se!
Sine, Otkupitelju svijeta, Bože, smiluj mi se!
Duše Sveti, Bože, smiluj mi se!
Sveto Trojstvo, jedan Bože, smiluj mi se!
Isuse, blaga i ponizna Srca – Učini srce moje po Srcu Svome!

Od želje da budemo poštovani, oslobodi me, Isuse!
Od želje da budemo voljeni, oslobodi me, Isuse!
Od želje da budemo slavljeni, oslobodi me, Isuse!
Od želje da budemo hvaljeni, oslobodi me, Isuse!
Od želje da budemo voljeni više od drugih, oslobodi me, Isuse!
Od želje da nas pitaju za savjet, oslobodi me, Isuse!
Od želje da budemo priznati, oslobodi me, Isuse!
Od želje da budemo omiljeni, oslobodi me, Isuse!
Od straha da ne budemo poniženi, oslobodi me, Isuse!
Od straha da ne budemo prezreni, oslobodi me, Isuse!
Od straha da ne budemo prekoreni, oslobodi me, Isuse!
Od straha da ne budemo oklevetani, oslobodi me, Isuse!
Od straha da ne budemo zaboravljeni, oslobodi me, Isuse!
Od straha da ne budemo ismijani, oslobodi me, Isuse!
Od straha da ne budemo osumnjičeni, oslobodi me, Isuse!
Od straha da nam ne nanesu nepravdu, oslobodi me, Isuse!

Da drugi budu voljeni više od nas – Isuse, daj mi milost da to želim!
Da drugi budu poštovani više od nas – Isuse, daj mi milost da to želim!
Da drugi budu izabrani, a mi ostavljeni po strani – Isuse, daj mi milost da to želim!
Da drugi budu hvaljeni, a mi nezapaženi – Isuse, daj mi milost da to želim!
Da u očima svijeta drugi mogu rasti, a mi se smanjivati – Isuse, daj mi milost da to želim!
Da drugi imaju prednost pred nama u svemu – Isuse, daj mi milost da to želim!
Da drugi postanu svetiji od nas, a da mi postanemo sveti koliko ti želiš – Isuse, daj mi milost da to želim!

Jaganjče Božji, koji oduzimaš grijehe svijeta, oprosti nam, Gospodine!
Jaganjče Božji, koji oduzimaš grijehe svijeta, usliši nas, Gospodine!
Jaganjče Božji, koji oduzimaš grijehe svijeta, smiluj nam se, Gospodine!

Pomolimo se: Gospodine Isuse Kriste, koji si kazao: ”Ištite i primit ćete, tražite i naći ćete, kucajte i otvorit će vam se!”, daj nam, molimo Te, Božansku Svoju ljubav, da Te svim srcem, ustima i djelima ljubimo i nikada Te hvaliti ne prestanemo. Daj nam, Gospodine, da se Tvoga svetoga imena bojimo i ujedno ga uvijek ljubimo, jer nikada ne prestaješ ravnati one koje u Svojoj ljubavi utvrđuješ. Koji živiš i kraljuješ u vijeke vjekova. Amen.

*Tekst je prethodno objavljen 13. prosinca 2018., nakon zbivanja u jednoj srednjoj školi u Čakovcu koja su također potaknula širu društvenu raspravu o radnim uvjetima učitelja i profesora.

Bitno.net