Kao što ćeš ujutro, razmatrajući, nahraniti dušu prije negoli nahraniš tijelo, tako ćeš se i prije večere malo okrijepiti duhovnom i pobožnom hranom. Zato prije večere odvoji malo vremena, padni ničice pred Bogom i saberi se pred raspetim Isusom (predoči ga, malko razmislivši), potakni ponovno u svojemu srcu vatru svoga jutarnjeg razmatranja, s dvanaestak živih uzdisaja, izraza poniznosti i ljubavi za božanskoga Spasitelja svoje duše; ili, ponovi one misli u kojima si ujutro najviše uživala, a ako ti je drago, možeš odabrati i drugu temu.

Savjest treba ispitati svake večeri prije nego pođeš spavati; svatko zna kako se to čini:

1. Zahvalimo Bogu što nas je čuvao prošloga dana.

2. Ispitajmo kako smo se vladali čitav dan; a da bi nam to bilo lakše, prisjetimo se gdje smo i s kim bili i što smo radili.

3. Ako smo učinili kakvo dobro djelo, zahvalimo Bogu na tome; ako smo pak učinili kakvo zlo, mišlju, riječju ili djelom, zamolimo božansko Veličanstvo da nam oprosti i čvrsto odlučimo prvom se prigodom ispovjediti i pomno se popraviti.

4. Preporučimo zatim Božjoj Providnosti svoju dušu i tijelo, Crkvu, roditelje, prijatelje; zamolimo Blaženu Djevicu, anđela čuvara i svete da bdiju nad nama i za nas; i s Božjim blagoslovom pođimo na počinak koji nam je po Božjoj volji potreban.

Ove večernje pobožnosti kao ni jutarnje nikad ne smijemo zaboraviti; naime, jutarnjom otvaramo prozore svoje duše Suncu pravde, a večernjom ih zatvaramo paklenoj tami.

sveti Franjo Saleški

Gornji tekst je ulomak iz knjige “Filotea” sv. Franje Saleškog u izdanju Naklade sv. Antuna. Dopuštenje izdavača za prenošenje teksta iz knjige je ekskluzivno i vrijedi isključivo za portal Bitno.net. Knjigu možete nabaviti u knjižari sv. Antuna (Kaptol 6, Zagreb) ili naručiti putem e-maila: naklada.sv.antuna@zg.t-com.hr ili putem telefona: 01/4828-823. Više o knjizi pročitajte na ovom linku.