Osim cjelovite i zaokružene unutarnje molitve i ostalih molitava što ih moraš danomice naglas izmoliti, postoji još pet drugih vrsta nešto kraćih molitava, a one su izdanak i ures druge velike molitve. Prva je ona jutarnja koju molimo kao pripravu za sve danje poslove. Ovako ćeš se moliti:

1. Zahvali i duboko se pokloni Bogu što ti je udijelio milost i prošle te noći očuvao. Ako si prošle noći štogod sagriješila, moli da ti oprosti.

2. Uvidi da ti je današnji dan darovan kako bi u njemu zaslužila onaj budući dan u vječnosti, pa čvrsto odluči da ćeš ga u to ime iskoristiti.

3. Razmisli o tome kakvi te poslovi i odnosi s drugima te kakve te sve prigode mogu navesti da Bogu služiš i u kakve sve napasti možeš doći da ga uvrijediš srditošću, taštinom ili kakvom drugom neurednošću, pa se svetom odlukom pripravi da sredstva koja ti budu dana upotrijebiš da služiš Bogu i napreduješ u pobožnosti; nasuprot tomu, pripravi se izbjegavati, odbiti i nadvladati sve ono što će možda ugroziti tvoje spasenje i biti protivno slavi Božjoj. Nije ti dovoljno donijeti čvrstu odluku, nego moraš i pripraviti sredstva kojima ćeš je dobro izvršiti. Pretpostavljam li, na primjer, da ću poslovati s nabusitom i svadljivom osobom, neću samo odlučiti paziti da ga ne uvrijedim ili izazovem nego ću, štoviše, unaprijed pripremiti govor blagosti kojim ću to spriječiti, ili ću pribaviti pomoć osobe koja će me moći obuzdati. Ako kanim pohoditi bolesnika, odredit ću sat i unaprijed pripraviti pomoć i utjehu koje ću mu pružiti, i tako redom.

4. Ponizi se zatim pred Bogom i priznaj da sama po sebi ne možeš ništa učiniti od onoga što si odlučila: niti se možeš zlu ukloniti niti dobro činiti; i kao da svoje srce držiš u rukama, prikaži ga sa svim svojim dobrim željama božanskom veličanstvu te mu se moli ponizno da te primi pod svoje okrilje i ojača te mogneš napredovati u njegovoj službi. U svojemu srcu reci ovako (ih slično tomu): Gospodine, prikazujem ti ovo siromašno i jadno srce koje je tvojom dobrotom spoznalo brojna dobra čuvstva; ali jao!, bit će preslabo i nejako da izvrši dobro koje želi, ne udijeliš li mu svoj nebeski blagoslov za koji te, milostivi Oče, molim po zasluzi muke Sina Tvoga, komu na čast prikazujem ovaj dan i sve dane svojega života. Zazovi u pomoć Blaženu Djevicu, anđela čuvara i sve svete.

Sve ovo moraš činiti kratko i živo, po mogućnosti prije negoli iziđeš iz sobe, tako da ti po ovoj duhovnoj vježbi Božji blagoslov orosi sve što tijekom dana budeš radila, no, molim te, Filotea, ne propuštaj ovo nikada.

sveti Franjo Saleški

Gornji tekst je ulomak iz knjige “Filotea” sv. Franje Saleškog u izdanju Naklade sv. Antuna. Dopuštenje izdavača za prenošenje teksta iz knjige je ekskluzivno i vrijedi isključivo za portal Bitno.net. Knjigu možete nabaviti u knjižari sv. Antuna (Kaptol 6, Zagreb) ili naručiti putem e-maila: naklada.sv.antuna@zg.t-com.hr ili putem telefona: 01/4828-823. Više o knjizi pročitajte na ovom linku.