Napasti su nužne. Čak je i Krist njima bio podvrgnut…

1. To što biti napastovan nije najveće od svih zala znači da đavao na nas ne može gledati kao na svoje vlasništvo. (sv. Ivan Vianney)

2. Onaj tko se cijelim srcem približava Bogu nu­žno mora biti izložen napastima i iskušenjima. (sv. Albert Veliki)

3. Čovjek koji vlada svojim strastima gospodar je svijeta. Mi im moramo ili naređivati ili biti njihove sluge. Bolje je biti čekić nego nakovanj. (sv. Dominik)

4. Krepost je bezvrijedna bez napasti, jer nema sukoba bez neprijatelja ni pobjede bez borbe. (sv. Leon Veliki)

5. Sotona napastuje samo one duše koje se žele ostaviti grijeha i one koje su u stanju milosti. Ostali mu pripadaju – ne mora ih napastovati. (sv. Ivan Vianney)

6. Sotoni je dopušteno napastovati samo onoliko koliko je isplativo za tvoju vježbu i da bi ti koji nisi poznavao sebe saznao tko si. (sv. Augustin)

7. Kao što se onaj tko upravlja vozilom iskušava u oluji, kao što se hrvač iskušava u ringu, vojnik u bitci i heroj u poteškoći, tako se kršćanin iskušava u napasti. (sv. Bazilije)

8. Što si više napastovan, to više moraš ustrajati u molitvi. (bl. Anđela Folinjska)

9. Popustiš li nekoj strasti ili zlu nagnuću koji te muče i dopustiš li im da te vode znaj da će se dublje ukorijeniti i nastaviti još nasilniji rat protiv tebe. No odupreš li se odmah hrabro, njihov će utjecaj svakodnevno slabiti i u konačnici potpuno nestati. (sv. Dorotej)

10. Tko nikad nije napastovan, nikada neće biti okrunjen. Nije li onda bolje biti napastovan i okrunjen nego nenapastovan i okorjeli grešnik? (sv. Augustin)

Gornji tekst je izvadak iz knjige “Let duše” – duhovni savjeti i misli svetaca. Dopuštenje izdavača za prenošenje teksta iz knjige je ekskluzivno i vrijedi isključivo za portal bitno.net. Knjigu možete prelistati na linku ovdje.