Post je i tada, kao i danas, bio jedan od znakova duha pokore koji Bog traži od čovjeka. U Starome zavjetu možemo otkriti, svaki put bogatiji, postupni rast vjerskog smisla pokore […]. Pokora je, dakle, već u Starome zavjetu osobni religiozni čin kojem je cilj ljubav i predanje Bogu. Ujedinjena s molitvom, pokora služi za iskazivanje poniznosti pred Bogom: osoba koja posti obraća se Gospodinu u stanju potpune ovisnosti i potpunog predanja. U Svetome pismu vidljivo je da se post i druga djela pokore vrše prije nego se pristupi izvršenju nekog teškog pothvata, kada se moli oprost grijeha, kada se moli za izbavljenje iz određene nevolje, za zadobivanje milosti potrebne za izvršenje određenoga poslanja, kako bismo se pripremili za susret s Bogom itd.

Ivan Krstitelj, poznavatelj plodova posta, ukazao je svojim učenicima na važnost i potrebu ove vrste pokore. U tome se slagao s farizejima koji su pomno izvršavali Zakon, i koji su se poslije čudili zašto Isus nije u tu pobožnu praksu uputio svoje apostole. Ali Isus odgovara: “Mogu li svatovi tugovati dok je s njima zaručnik?” “Zaručnik”, tumače proroci, sam je Bog koji izražava svoju ljubav prema ljudima.

Krist ovdje još jednom iskazuje svoje božanstvo i naziva svoje učenike “prijateljima zaručnika”, svojim prijateljima. S njim su i ne trebaju postiti. Ipak, “kad će im se ugrabiti zaručnik, tada će postiti”. Kada Isus ne bude vidljivo prisutan, bit će potrebno mrtvljenje kako bi ga se moglo vidjeti očima duše.

Post je, ipak, samo jedan oblik pokore. Postoje i drugi oblici tjelesnoga mrtvljenja koji će nam olakšati obraćenje i sjedinjenje s Bogom. Danas se možemo upitati kako živimo ovaj duh pokore koji Majka Crkva od nas traži u svakodnevnom životu, a na osobit način kroz liturgijsko vrijeme korizme u kojemu se nalazimo.

Ova meditacija kratki je izvadak iz dnevnih meditacija koje se cjelovite nalaze u knjizi Francisca Carvajala: Razgovarati s Bogom. Svezak II. (Korizma i Veliki tjedan)

[facebook]Ako ne želiš propustiti sutrašnju poticajnu meditaciju klikni like[/facebook]