JEDNA OD NAJVELEBNIJIH SVJETSKIH GRAĐEVINA

Ovih 6 činjenica o katedrali Notre-Dame biste trebali znati

Katedralu godišnje posjeti oko 13 milijuna ljudi. To je više od bilo koje druge građevine u Europi.

Notre Dame

Sinoć je cijeli svijet zastao pred prizorima pariške katedrale Notre-Dame koju je gutao plamen. Iako su vatrogasci uspjeli spasiti znamenite tornjeve i strukturu katedrale, nastala je ogromna materijalna šteta, uključujući krov i visoki toranj koji su potpuno uništeni.

Donosimo vam nekoliko činjenica, prema izboru Catholic New Agencyja, koje biste trebali znati o ovoj velebnoj građevini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

1. Katedrala Notre-Dame građena je 182 godine

Izgradnja katedrale započela je 1163 godine. Iako je većina radova bila završena do 1260., u potpunosti je dovršena tek 1345. godine.

2. U njoj su pohranjene brojne relikvije

Najpoznatija relikvija koja je bila pohranjena u Notre-Dameu je trnova kruna za koju se smatra da je bila postavljena na Kristovu glavu tijekom njegove muke. Prema posljednjim informacijama, o. Fournier, kapelan pariških vatrogasnih postrojbi, uspio je s vatrogascima ući u katedralu i spasiti relikviju trnove krune i Presveti oltarski sakrament.

U katedrali su također bili dio Kristova križa i jedan od čavala kojim je Isus bio pribijen na križ, kao i mnoge relikvije francuskih svetaca.

3. Katedrala nije u vlasništvu Pariške nadbiskupije nego države

Prema francuskim zakonima koji se tiču sekularizacije, sve crkve izgrađene prije 1905. godine pripadaju državi. Vlada omogućuje nadbiskupiji besplatno korištenje katedrale i trajno će to činiti. Obaveza Pariške nadbiskupije je brinuti se za očuvanje katedrale, kao i plaćanje zaposlenika.

4. Notre-Dame je najposjećenija građevina u Europi

Katedralu godišnje posjeti između oko 13 milijuna ljudi. To je više od bilo koje druge građevine u Europi.

5. Služila je kao inspiracija brojnim umjetnicima

Notre-Dame je inspirirala brojna umjetnička djela, među kojima je vjerojatno najpoznatije knjiga Victora Hugoa Zvonar Crkve Notre-Dame. Slavni francuski pisac Marcel Proust stajao bi po dva sata ispred katedrale kako bi dobio nadahnuće za svoje pisanje, a Picasso i Matisse su sačuvali uspomenu na nju u svojim slikama.

6. Bila je uništavana i prije

U 16. stoljeću Hugenoti su uništili ikone i kipove koji su se nalazili u katedrali, a tijekom Francuske revolucije, bila je oskvrnjena i posvećena ‘Božici razuma’. Građevina je u to vrijeme bila korištena za skladištenje vina, a Crkva ju je nastavila koristiti 1801. godine.

Iako su tijekom bombardiranja Pariza u Drugom svjetskom ratu polomljena gotovo sva njezina stakla, plamen koji je sinoć zahvatio katedralu načinio je najveću materijalnu štetu koju je katedrala ikada pretrpjela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ivo Džeba | Bitno.net


Dragi čitatelji, ovisimo o vama i računamo na vas i vašu pomoć! Podržite naše djelovanje članstvom u Klubu prijatelja! Doznajte više na ovom linku!

 

Objavljeno: 16. travnja 2019.

Možda vam se svidi