Prije godinu dana je cijeli svijet zastao pred prizorima pariške katedrale Notre-Dame koju je gutao plamen. Iako su vatrogasci uspjeli spasiti znamenite tornjeve i strukturu katedrale, nastala je ogromna materijalna šteta, uključujući krov i visoki toranj koji su potpuno uništeni.

Donosimo vam nekoliko činjenica, prema izboru Catholic New Agencyja, koje biste trebali znati o ovoj velebnoj građevini.

1. Katedrala Notre-Dame građena je 182 godine

Izgradnja katedrale započela je 1163. godine. Iako je većina radova bila završena do 1260., u potpunosti je dovršena tek 1345. godine.

2. U njoj su pohranjene brojne relikvije

Najpoznatija relikvija koja je bila pohranjena u Notre-Dameu je trnova kruna za koju se smatra da je bila postavljena na Kristovu glavu tijekom njegove muke. Prema posljednjim informacijama, o. Fournier, kapelan pariških vatrogasnih postrojbi, uspio je s vatrogascima ući u katedralu i spasiti relikviju trnove krune i Presveti oltarski sakrament.

U katedrali su također bili dio Kristova križa i jedan od čavala kojim je Isus bio pribijen na križ, kao i mnoge relikvije francuskih svetaca.

3. Katedrala nije u vlasništvu Pariške nadbiskupije nego države

Prema francuskim zakonima koji se tiču sekularizacije, sve crkve izgrađene prije 1905. godine pripadaju državi. Vlada omogućuje nadbiskupiji besplatno korištenje katedrale i trajno će to činiti. Obaveza Pariške nadbiskupije je brinuti se za očuvanje katedrale, kao i plaćanje zaposlenika.

4. Notre-Dame je najposjećenija građevina u Europi

Katedralu godišnje posjeti oko 13 milijuna ljudi. To je više od bilo koje druge građevine u Europi.

5. Služila je kao inspiracija brojnim umjetnicima

Notre-Dame je inspirirala brojna umjetnička djela, među kojima je vjerojatno najpoznatije knjiga Victora Hugoa Zvonar crkve Notre-Dame. Slavni francuski pisac Marcel Proust stajao bi po dva sata ispred katedrale kako bi dobio nadahnuće za svoje pisanje, a Picasso i Matisse su sačuvali uspomenu na nju u svojim slikama.

6. Bila je uništavana i prije

U 16. stoljeću hugenoti su uništili ikone i kipove koji su se nalazili u katedrali, a tijekom Francuske revolucije bila je oskvrnjena i posvećena ‘Božici razuma’. Građevina je u to vrijeme bila korištena za skladištenje vina, a Crkva ju je nastavila koristiti 1801. godine.

Iako su tijekom bombardiranja Pariza u Drugom svjetskom ratu polomljena gotovo sva njezina stakla, plamen koji je prošle godine zahvatio katedralu načinio je najveću materijalnu štetu koju je katedrala ikada pretrpjela.