Vatrogasci su tijekom noći uspjeli staviti pod kontrolu požar u znamenitoj pariškoj katedrali Notre-Dame, dok je u ranim jutarnjim satima objavljeno kako je vatra skoro ugašena.

Vatrogasne postrojbe cijelo jutro motre situaciju, pazeći kako ne bi došlo do novog izbijanja požara.

Prema posljednjim izvještajima temeljna struktura 850 godina stare gotičke crkve spašena je od urušavanja, zajedno s dva znamenita tornja na zapadnom pročelju katedrale.

Unatoč tome, požar je uništio krov i visoki toranj dodan u 19. stoljeću.

– VIDEO Na Veliki ponedjeljak 2019.: Ovo je trenutak kada je pao toranj katedrale Notre Dame

Još uvijek nije poznat uzrok požara, ali vlasti smatraju da je povezan s radovima na obnovi katedrale te da se radi o nesretnom slučaju.

Tri osobe ozljeđene su tijekom operacije gašenja vatre i spašavanja katedrale, jedan vatrogasac i dva policajca.

Spašene relikvije i Presveti oltarski sakrament

Catholic News Agency izvještava kako su navodno spašeni važni religijski i umjetnički predmeti te relikvije, poput trnove krune za koju se vjeruje da je ista ona kojom je Krist bio okrunjen prije svog razapinjanja.

Etienne Loraillère, urednik francuske katoličke televizije KTO, objavio je kako je “o. Fournier, kapelan pariških vatrogasnih postrojbi, ušao s vatrogascima u katedralu Notre-Dame i spasio relikviju trnove krune i Presveti oltarski sakrament”. 

Emmaneul Macron: Ponovno ćemo izgraditi Notre-Dame

Francuski predsjednik Emmanuel Macron obustavio je svoje planirane obveze te odmah po objavi vijesti da je znamenita katedrala u plamenu pohitao na mjesto događaja.

Macron je obećao kako će dovesti najbolje svjetske talente kako bi pomogli u obnovi jednog od najpoznatijih pariških simbola,

– Reakcije Svete Stolice i biskupa na strašan požar u katedrali Notre-Dame

“Ponovno ćemo izgraditi Notre-Dame”, istaknuo je francuski predsjednik u emotivnom obraćanju.

Iako su se tijekom dana pojavile strepnje kako od katedrale neće “ostati ništa”, Macron je istaknuo kako je “najgore izbjegnuto”.

“Notre Dame je naša povijest, naša književnost, dio naše psihe, mjesto naših velikih događaja, epidemija, ratova, naših oslobođenja, epicentar naših života”, zaključio je.

– VIDEO Vjera i nada: Francuski katolici pjevaju ‘Zdravo Marijo’ gledajući Notre Dame u plamenu

Milijarder François-Henri Pinault, direktor Kering grupe koja upravlja brendovima kao što su Gucci i Yves Saint Laurent, poručio je kako će donirati 100 milijuna eura kako bi se pomogla obnova katedrale Notre-Dame.

Bernard Arnault, većinski vlasnik grupacije LVMH, obećao je čak 200 milijuna eura donacija.

Tino Krvavica | Bitno.net