Razotkrivanje nemoralnog ponašanja svećenika pomoću tehnologije prikupljanja informacija s mobilnih aplikacija nova je siva zona katoličkog novinarstva. Tako barem pokazuju brojne analize iz perspektive morala i novinarske etike koje su proteklih dana punile stupce katoličkih, ali i svjetovnih medija.

Raspravu je potaknula ostavka glavnog tajnika Američke biskupske konferencije (USCCB) mons. Jeffreya Burrilla zbog optužbi za neprilično seksualno ponašanje koje je iznio The Pillar.

Naime, taj je portal otkrio da je mons. Burrill između 2018. i 2020. godine “gotovo svakodnevno” koristio Grindr, popularnu aplikaciju za nalaženje “gay, bi, trans i queer” partnera. Aplikacija od korisnika traži dopuštenje za pristup geolokaciji kako bi ga spojila s potencijalnim partnerima u njegovoj blizini. No ti se podaci, kao i kod brojnih drugih aplikacija, prodaju trećim stranama koje ih često koriste u marketinške svrhe.

Novinari The Pillara objavili su kako su prikupili “komercijalno dostupne” i legalne podatke koji ne otkrivaju ime osobe, već povezuju jedinstveni brojčani identifikator s mobilnim uređajem koji koristi aplikaciju. Na taj su način otkrili da je uređaj povezan s mons. Burrillom korišten na različitim lokacijama – od ureda i prostorija USCCB-a, preko obiteljske kuće na jezeru do gay barova i spa centara.

Radi se o metodi koja “nije ilegalna, ali je potaknula zabrinutost zbog etičnosti”, kako je za NC Register napisao otac Raymond J. de Souza, primjetivši i da rasprava o ovom pitanju nije slijedila standardne podjele konzervativno/progresivno koje postoje oko drugih tema.

Dokaz tome je što je prva reakcija stigla od portala Catholic News Agency, kojeg se (u svoj plošnosti koju taj termin posjeduje) smatra pripadnikom “desne struje” među katoličkim medijima u SAD-u, i to prije objave Pillarovog izvještaja o mons. Burrillu.

Novi makartizam?

U članku objavljenom u ponedjeljak 19. srpnja, puni dan prije ostavke glavnog tajnika Američke biskupske konferencije, izvršni direktor CNA grupe Alejandro Bermudez objavio je kako se sa sličnom situacijom susreo 2018. Tada su njegovom mediju nuđeni podaci o članovima klera i drugim osobama koje “skidaju” popularne aplikacije za pronalazak partnera poput Tindera i Grindra. Ponuđač je tvrdio kako mu je jedina namjera dobro i reforma Crkve. No CNA je ponudu odbio, a isto su, prema njihovim saznanjima, učinile i druge osobe i organizacije povezane s Crkvom kojima su podaci nuđeni.

U članku je predstavljeno i mišljenje moralnog teologa koji je zbog osjetljivosti teme htio ostati anoniman. On je istaknuo kako bi pružanje takvih informacija zabrinutim vjernicima moglo potaknuti biskupe da “učine nešto po pitanju grešnog i potencijalno skandaloznog ponašanja nekih svećenika i bogoslova”, no smatra kako je moguć i suprotan učinak.

“Što bi se dogodilo ako biskupi ne bi ništa učinili, ili bi, još gore, osobama u pitanju otkrili da ih se nadzire te im dopustili da poduzmu digitalne anti-mjere”, poput korištenja jednokratnih mobitela koje je teže pratiti, upitao je teolog, zaključivši: “Pravo pitanja je bi li te informacije uopće trebale biti dostupne, s obzirom da je teško dokazati da su prikupljene na potpuno legalan i moralan način.”

Zanimljivo je da su 2018. na CNA-u radili JD Flynn i Ed Condon, urednici i novinari koji su na prijelazu iz 2020. u 2021. godinu dali otkaz u tom mediju te pokrenuli The Pillar, portal koji se koristio sličnom tehnologijom u svom razotkrivanju mons. Burrilla.

U razgovoru za Washington Post, koji se s nekoliko tekstova osvrnuo na slučaj osramoćenog svećenika i metode korištene u njegovu razotkrivanju, Bermudez je rekao da Flynn i Condon tada nisu znali za podatke ponuđene CNA-u te da je na sastanku s ponuđačem bio sam. Također je dodao kako ne zna dolaze li podaci koje je Pillar koristio iz istog izvora.

Izvršni direktor CNA naveo je i kako je korištenje spomenutih informacija odbio zbog sumnje u vjerodostojnost podataka te njihovu informativnu vrijednost. Također, zabrinula ga je mogućnost da se ti podaci iskoriste kao oružje za unutarcrkvene sukobe.

“Jednom kad pustite mačka iz vreće, gdje je granica? Ako kažemo: ‘Čuj, ovo je potpuno legitimno, potpuno moralno’, bilo koji način praćenja od strane nekog autoriteta u Katoličkoj Crkvi je dopušten.”

Slično misle još neki sugovornici Washington Posta.

“Ovo što se sada događa je, čini mi se, novi makartizam u Crkvi”, poručio je Tony Spence, bivši predsjednik američkog Katoličkog medijskog udruženja, podsjetivši na američkog senatora Josepha McCarthyja koji je 50-tih godina prošlog stoljeća u SAD-u provodio žestoku antikomunističku kampanju, nerijetko uspoređivanu s “lovom na vještice”.

Pillarovom izvještaju najviše se spočitava tajnovitost oko izvora informacija kao i činjenica da one ne dokazuju per se neprilično seksualno ponašanje mons. Burrilla, s obzirom na nepostojanje “tvrdih dokaza”. Sve se, ukratko, svodi na podatke s mobilnog uređaja koji je Pillarovom analizom (čije detalje nisu otkrili) povezan s osramoćenim svećenikom.

“Brinem se da zbog ovog presedana novinari mogu postati popustljivi i praktički objaviti što god im dođe u ruke”, komentirao je u drugom tekstu Washington Posta Edward Wasserman, profesor medijske etike na Berkeleyu, a s njim se složio još jedan profesor.

“Etička novinarska istraga obično je građena na činjenicama koje pripadaju javnim podacima ili se mogu provjeriti putem javno dostupnih dokumenata ili razgovora s pouzdanim svjedocima”, izjavio je dr. William J. Thorn, profesor emeritus s Instituta za katoličke medije na Sveučilištu Marquette.

On je u intervjuu za CNA dodao kako fokus “treba biti na djelima koja se mogu potvrditi izravnim dokazima ili svjedocima, nasuprot insinuacija o subjektu temeljenih na indicijama”.

“Izvući zaključke isključivo na temelju internetskog izvora ozbiljno dovodi u pitanje mogućnost potvrde te stvara opasnost od klevetanja nevinog pojedinca”, zaključio je Thorn.

Skandal dvostrukog života

Ono što pak ide u korist vjerodostojnosti Pillarove priče je činjenica da su sve javno imenovane aktere, što bi značilo samog mons. Jeffreya Burrilla i Američku biskupsku konferenciju, kontaktirali prije objave samog članka.

Kako smo već pisali, Flynn i Condon prvo su pristupili Američkoj biskupskoj konferenciji kako bi njeno vodstvo upoznali s optužbama protiv glavnog tajnika te im dali vremena da prije objave članka formuliraju vlastiti odgovor. Vodstvo konferencije potom je, tvrde pillarovci, otkazalo već dogovoreni sastanak tražeći da im se pitanja dostave pismenim putem. Potom su, navodi se, tražili dodatno vrijeme za formuliranje odgovora, zbog čega je odgođena objava članka. Nakon što su odgovori napokon poslani, iz Američke biskupske konferencije su ipak zatražili sastanak uživo. Do njega na kraju nije došlo jer je glavni tajnik u međuvremenu ponudio ostavku. Dodajmo kako su novinari također poslali pitanja i mons. Burrillu, no on na njih nije odgovorio.

Sličan postupak pillarovci su napravili i u idućim istragama koje su bile usmjerene na svećenike nadbiskupije Newark te sam Vatikan.

Tom prilikom nisu javno imenovali pripadnike klera i/ili crkvenog osoblja koje je koristilo aplikacije za dating, ali su o svemu obavijestili njihove nadređene prije same objave članaka.

Razlog zašto su do sada imenovali samo mons. Burrilla je, kako tvrde, njegova prominentna uloga u kreiranju odgovora američkih biskupa na seksualne skandale koji su 2018. pogodili tamošnju Crkvu te alata za utvrđivanje odgovornosti svećenika u slučajevima kršenja seksualnog morala.

“U ovom slučaju, također nam je bilo važno istražiti specifične probleme koji po pitanju zaštite djece postoje kod aplikacija za pronalazak partnera”, napisali su JD Flynn i Ed Condon u odgovoru na kritike svog rada.

“Doduše, ne postoje nikakve indicije da je odgovorna osoba u pitanju koristila aplikaciju za ikakvu svrhu povezanu s maloljetnicima i ne bi htjeli insinuirati suprotno.”

“No snage reda, zagovornici zaštite djece i članovi akademije konstantno upozoravaju da aplikacije za pronalazak partnera koje se temelje na pružanju lokacije predstavljaju rizik za namjerno i nenamjerno iskorištavanje i zlostavljanje maloljetnika. Redovito i prikriveno korištenje takve aplikacije u bilo koje svrhe, od strane osobe zadužene da pomogne u kreiranju tehnološke odgovornosti i reforme, čini nam se važnom javne rasprave, osobito u svjetlu crkvenih obećanja o većoj transparentnosti, odgovornosti i reformi”, pojasnili su iz The Pillara.

Dodali su i kako su se tijekom rada na ovoj temi konzultirali s brojnim crkvenim uglednicima. Među njima je i vlč. Thomas Berg, profesor moralne teologije s bogoslovije svetog Josipa u Yonkersu (New York).

Nazivajući “očitim skandalom” činjenicu da klerik koristi aplikaciju za upoznavanje, Berg je za The Pillar kazao kako postoji “stvarni nesklad između vanjštine čovjeka koji navodno iskreno pokušava živjeti životom čednosti kada postane posve očito da u tome dramatično ne uspijeva jer aktivno koristi aplikacije za upoznavanje kako bi aktivno tražio seksualne partnere – što je samo po sebi ogroman skandal”.

Prema njegovom iskustvu formacije i duhovnog života, Berg je kazao da “kada postane očito da klerik redovito i napadno ne uspijeva živjeti uzdržljivost”, to može postati “korak do seksualnog zlostavljanja.”

Pitanje je još složenije kada je “u dvostruki život” uključen klerik koji je na poziciji crkvenog autoriteta, kazao je Berg.

“To gotovo uvijek utječe na život drugih ljudi oko njega jer obmana stvara drugu obmanu, koja stvara sljedeću obmanu.”

Nadzor svećenika u Crkvi već postoji

Slično mišljenje je u svojoj obrani Pillarovih metoda istaknula i Janet Smith, umirovljena profesorica moralne teologije.

Ona je u članku za magazin Crisis napisala kako “očigledno nije kleveta razotkriti istinite i štetne informacije o nekome drugoj osobi koja ima legitimne razloga znati tu informaciju”.

Kao primjer navela je zaposlenika koji je pronevjerio financije ili supružnika koji je počinio preljub ili konzumirao droge.

“Biskup svakako ima legitiman razlog znati informacije o svojim svećenicima, a moje je mišljenje da isto vrijedi i za svaku osobu koja je svoju besmrtnu dušu povjerila vodstvu svećenika”, napisala je Smith, dodavši kako se Crkva već koristi tehnologijama prikupljanja podataka i i nadzora kako bi “nadzirala seksualne aktivnosti svećenika i bogoslova”.

“Računala na bogoslovijama imaju filtere koji love studente, profesore (laike i svećenike) te osoblje koje gleda pornografiju. Posljedice mogu biti vrlo ozbiljne, uključujući izbacivanje iz bogoslovije ili gubitak posla. Biskupije zapljenjuju računala i mobilne uređaje svećenika optuženih za prekršaje, osobito one seksualne prirode, kako bi pronašli dokaze njihovih prekršaja poput gledanja pornografije.”

“Na kraju, zar ne bi biskupi trebali podržati dostupnost ovih podataka? Mons. Burrill, čija je duša u smrtnoj opasnosti, ima biskupa koji je njegov duhovni otac. Njegov otac trebao bi željeti znati što on radi te mu pomoći da prestane i ponovno se posveti životu u čistoći. Jer, nemojmo zaboraviti, ovdje se prvo radi o dušama.”

Promatrajući kroz gore navedene riječi profesorice Smith, zanimljiva je reakcija nadbiskupije Newark, čiji su svećenici bili tema drugog članka u nizu Pillarovih izvještaja o korištenju dating aplikacija u Crkvi.

Naime, novinari su kontaktirali predstavnike nadbiskupije nakon što su analizom podataka s mobilnih uređaja između 2018. i 2020. utvrdili uzorak korištenja aplikacija za pronalazak partnera u više od 10 župnih kuća i svećeničkih rezidencija.

Iz nadbiskupije Newark su odgovorili kako je “neprihvatljivo” koristiti aplikacije “koje nisu u skladu s crkvenim naukom” te da će ispitati slučaj. No također su izrazili sumnju u moralnost načina na koji su podaci prikupljeni.

“Prikupljanje, obrada i objava podataka povezanih sa zlouporabom ovih aplikacija također nas zabrinjava”, stoji u njihovom odgovoru.

Grindr i povijest prodavanja korisničkih podataka

Cijeli slučaj komentirali su i iz Grindra, istaknuvši u priopćenju kako “ne vjeruju” da je njihova aplikacija “izvor podataka” koji se navode u člancima te kako se “dijelovi slagalice jednostavno ne poklapaju”.

No ovo ne bi bio prvi incident s trenutno najpopularnijom aplikacijom za nalaženje “gay, bi, trans i queer” partnera.

Hrvatski mediji izvijestili su u siječnju 2020. o akciji norveškog društva za zaštitu potrošača Forbrukerrådet koje je otkrilo kako su brojne aplikacije za dejtanje dijelile osobne podatke svojih korisnika, uključujući njihovu lokaciju i seksualnu orijentaciju, sa stotinjak drugih tvrtki.

“Svaki put kad iznova upali Tinder, svaki pojedinac automatski otkriva svoje GPS koordinate i android ID najmanje šest marketinških kompanija, a neke od njih s mobitela mu uspijevaju ‘pokupiti’ čak i informaciju o spolu koji preferira za intimne odnose. Ima li istovremeno na mobitelu instaliran i Grindr, GPS koordinate poslao je još na najmanje devet kompanija, dvoje je otkrio i svoju IP adresu, a jednoj tvrtki nehajno je dao podatak čak i o vrsti veze u kojoj se trenutno nalazi”, pisao je tada Jutarnji list.

Norveško vijeće za zaštitu podataka provelo je istragu te je početkom ove godine zaprijetilo Grindru s kaznom u visini 9, 5 milijuna eura zbog, kako su rekli, protuzakonitog otkrivanja korisničkih podataka marketinškim tvrtkama. No proces još nije zaključen.

Jedan od onih koji je pomogao u podizanju žalbe protiv Grindra bio je Zach Edwards iz analitičke tvrtke Victory Medium.

Upravo je njega isusovački časopis America kontaktirao kako bi prokomentirao operaciju analize podatka o korištenju aplikacije na mobilnom uređaju povezanom s mons. Burrillom koju je izveo The Pillar.

Naime, jedno od pitanja koje su potencirali kritičari metoda katoličkog medija jest jesu li Pillarovi urednici i novinari morali platiti za, kako navode, “komercijalno dostupne” podatke, što se u novinarskom svijetu smatra prelaskom granice etičnosti.

Edwards je istaknuo kako je takva operacija mogla koštati “nekoliko stotina tisuća ili čak milijune dolara“.

“Kada sam prvi puta čuo što se događa, vilica mi je ispala do poda”, izjavio je za Americu, dodavši kako je stupanj detalja otkrivenih putem podataka u Pillarovom članku “alarmantan”.

Stručnjak je također istaknuo kako prikupljanje podataka koje obuhvaća razdoblje od tri godine može biti skupo te zahtijevati tim analitičara koji bi kroz šumu podataka identificirali specifičnu osobu. Dodao je i da zemljopisni detalji uključeni u članak pokazuju da tkogod je dao te informacije ima pristup bazi podataka čija se sveobuhvatnost rijetko viđa te nadilazi ono što je obično dostupno marketinškim tvrtkama.

“Radi se o vrlo skupoj i opasnoj trgovini podacima”, zaključio je Edwards.

Vatikan: ugroza sigurnosti

Da opasnosti postoje istaknuli su i sami pillarovci.

U trećem iz niza tekstova o korištenju dating aplikacija od strane klera i službenih crkvenih osoba analizirali su njihovo korištenje u samom Vatikanu.

Istaknuvši kako su ispitivali samo lokacije koje su zatvorene za običnu javnost, novinari tvrde da podaci za 26 tjedana u 2018. godini pokazuju barem 32 mobilna uređaja na kojima su redovito korištene aplikacije poput Tindera i Grindra.

“Korištenje aplikacije za pronalazak partnera unutar zaštićenih područja Države Grada Vatikana moglo bi pretpostavljati ozbiljan sigurnosni rizik za Svetu Stolicu. A korištenje Grindra među stanovnicima i zaposlenicima Vatikana u područjima zatvorenima za javnost osobito bi moglo predstavljati diplomatsko-sigurnosni rizik za odnose Svete Stolice i Kine“, stoji u članku objavljenom u utorak.

Pritom se misli na činjenicu da je između 2016. i 2020. Grindr bio u vlasništvu kineske tvrtke za razvoj i distribuciju videoigara Kunlun Tech iz Pekinga. Aplikacija je prošle godine prodana na zahtjev američkih vlasti koje su većinski udjel kineske tvrtke detektirali kao sigurnosnu prijetnju.

Kako je izvijestio Pillar, pozvavši se na sigurnosne stručnjake, “s obzirom na to da kineski zakon zahtjeva od tehnoloških tvrtki pristup podacima svojim sigurnosno-obavještajnim agencijama, podaci s aplikacija mogli bi biti dostupni kineskoj vladi”.

Ti bi se podaci potom mogli koristiti za ucjene te, u slučaju Katoličke Crkve, izazivanje skandala.

Pritom činjenica da je jedan mali i novi katolički medij uspio doći do sličnih podataka, definitivno ne ulijeva povjerenja.

Toga su, čini se, svjesni i visoki dužnosnici Svete Stolice koji su se, kako piše The Pillar, pristali sastati s njihovim novinarima.

Predstavnici katoličkog medija tako su se 17. srpnja na 90 minuta susreli s drugim najmoćnijim čovjekom Vatikana, Državnim tajnikom kardinalom Pietrom Parolinom te s dr. Paolom Ruffinijem, prefektom Vatikanskog dikasterija za komunikacije. Sadržaj razgovora ostao je povjerljiv, a Sveta Stolica je, tvrdi The Pillar, odlučila da se neće javno oglasiti o tim pitanjima.

No pitanje je postoji li uopće snaga koja bi mogla zaklopiti Pandorinu kutiju otvorenu slučajem mons. Burrilla. Jer, baš kao i u izvornoj priči iz grčke mitologije koja kaže da su sva zla iz nje izašla odjednom, i ovdje se problemi samo gomilaju. Prvo su se pojavili ona moralni, potom novinarsko-etični da bi na kraju došli do sigurnosnih, a čini se da bi upravo potonji mogla biti i najopasniji.