Glavni tajnik Američke biskupske konferencije (USCCB) mons. Jeffrey Burrill dao je ostavku nakon što su se protiv njega pojavila ozbiljne optužbe za neprilično seksualno ponašanje.

“U ponedjeljak je USCCB saznala da su u pripremi medijski izvještaji koji navode moguće neprimjereno ponašanje njenog glavnog tajnika mons. Jeffreya Burrilla. Informacije koje smo dobili ne uključuju optužbe o nepriličnom ponašanju prema maloljetnicima”, stoji u priopćenju koje je jučer objavljeno na mrežnim stranicama biskupske konferencije.

“Kako bi se izbjeglo ometanje planova i trenutnog rada USCCB-a, mons. Burrill ponudio je svoju ostavku koja odmah stupa na snagu. USCCB ozbiljno shvaća sve optužbe za neprilično ponašanje te će poduzeti potrebne korake.”

Optužbe protiv generalnog tajnika Burrilla objavio je katolički portal The Pillar, analiziravši podatke dobivene putem aplikacije za upoznavanje s mobilnog uređaja koji se povezuje sa spomenutim svećenikom.

Prema njihovom izvještaju, mons. Burrill je od 2018. d0 2020. gotovo svakodnevno koristio aplikaciju Grindr koja služi za povezivanje i upoznavanje osoba koje se identificiraju kao LGBT.

Korisnici aplikacije kreiraju profil na kojem mogu objavljivati slike, navesti kakve osobe žele upoznati te druge osobne informacije. Pritom aplikacija koristi geolokacijsku tehnologiju kako bi korisnika spojila s drugim zainteresiranim korisnicima.

Pillarovi novinari pišu kako se radi o komercijalno dostupnim podacima koji su prikupljeni s mobilnog uređaja povezanog sa spomenutim svećenikom koji je funkciju glavnog tajnika USCCB-a obnašao od studenog 2020.

Analiza podataka pokazala je da je Burrill, koristeći se aplikacijom za upoznavanje, posjećivao gay barove i privatne rezidencije u brojnim gradovima između 2018. i 2020., čak i za vrijeme službenih putovanja na kojima je obavljao zadatke za biskupsku konferenciju. Također, geolokacijski podaci otkrivaju da je aplikaciju koristio u svom uredu i rezidenciji koji su u vlasništvu biskupske konferencije, kao i za vrijeme USCCB-ovih sastanaka i događaja u drugim gradovima.

Zanimljivo je, piše The Pillar, da je donedavni glavni tajnik i svećenik biskupije La Crosse 2018. imao veliku ulogu u pripremi odgovora Američke biskupske konferencije na seksualne skandale koji su te godine protresli Crkvu u SAD-u, među kojima je najpoznatiji onaj s bivšim kardinalom Theodoreom McCarrickom. Burrill je, tada kao zamjenik glavnog tajnika USCCB-a, u listopadu 2018. sudjelovao i na sastanku s papom Franjom na kojem se raspravljalo o toj temi.

No čini se da ga seksualni skandali nisu spriječili u daljnjem korištenju aplikacije koja je, blago rečeno, neprimjerena svećeničkom životu.

Naime, podaci dobiveni putem Grindra, pokazuju da je samo par dana nakon što su optužbe protiv McCarricka izašle na vidjelo mobilni uređaj povezan s mons. Burrillom emitirao signal iz Entouragea, mjesta u Las Vegasu koje se reklamira kao “spa centar za gay muškarce”.

Da se doista radi o njegovom mobitelu, novinari su ustvrdili prateći signal tijekom dva perioda od 26 tjedana, od kojih prvi obuhvaća razdoblje u 2018., a drugi u 2019. i 2020. godini. Tako je primijećeno da je uređaj redovito korišten u prostorijama i sjedištu USCCB-a, na sastancima na kojima je sudjelovao i Burrill, u blizini mjesta stanovanja članova njegove obitelji, zatim u obiteljskoj kući na jezeru te u apartmanu u njegovom rodnog gradu gdje ima prijavljeno prebivalište.

‘Dating’ aplikacije i (lažna) privatnost

Inače, problemi s privatnošću na Grindru, Tinderu i drugim aplikacijama za povezivanje nisu novost. Naime, početkom siječnja 2020. norveško društvo za zaštitu potrošača Forbrukerrådet otkrila je kako su brojne aplikacije za dejtanje dijelile osobne podatke svojih korisnika, uključujući njihovu lokaciju i seksualnu orijentaciju, sa stotinjak drugih tvrtki.

“Svaki put kad iznova upali Tinder, svaki pojedinac automatski otkriva svoje GPS koordinate i android ID najmanje šest marketinških kompanija, a neke od njih s mobitela mu uspijevaju ‘pokupiti’ čak i informaciju o spolu koji preferira za intimne odnose. Ima li istovremeno na mobitelu instaliran i Grindr, GPS koordinate poslao je još na najmanje devet kompanija, dvoje je otkrio i svoju IP adresu, a jednoj tvrtki nehajno je dao podatak čak i o vrsti veze u kojoj se trenutno nalazi”, pisao je tada Jutarnji list.

The Pillar je, pak, prošli tjedan pristupio Američkoj biskupskoj konferenciji kako bi njeno vodstvo upoznao s optužbama protiv glavnog tajnika prije objave članka te im dalo vremena da formuliraju vlastiti odgovor. S katoličkog portala tvrde kako je USCCB s njima zakazao sastanak za ponedjeljak, da bi ga otkazali u nedjelju i zatražili pitanja na koja će pisanim putem odgovoriti. Iz Pillara su pitanja poslana u nedjelju navečer, a rok za odgovor bio je u ponedjeljak poslijepodne. USCCB je potom ponovno zatražila dodatno vrijeme za odgovor, a novinari su ponovno iskazali spremnost za sastankom te odgodili objavu članka. USCCB je odgovore poslala u utorak, tj. jučer ujutro te zatražila da se isti dan u poslijepodnevnim satima sastanu s predstavnicima katoličkog medija kako bi dobili dodatne informacije te proveli istragu protiv Burrilla. No prije sastanka biskupi su obaviješteni da je glavni tajnik podnio ostavku.

Nadzor svećenika putem aplikacija

Da se nešto kuha u Crkvi u Americi bilo je jasno još u ponedjeljak kada je Catholic News Agency, vodeći američki katolički portal, objavio tekst u kojem je otvorio moralnu problematiku nadzora svećenika putem aplikacija koje koriste na svojim mobilnim uređajima.

U tekstu koji smo popratili i na našem portalu, iz CNA su naveli kako im je 2018. godine pristupila “osoba” tvrdeći da ima pristup tehnologiji koja može identificirati članove klera i druge osobe koje “skidaju” popularne aplikacije za pronalazak partnera poput Tindera i navedenog Grindra.

Osim njima, stranka je, tvrde, pristupila i drugim crkvenim organizacijama i osobama, s namjerom “reforme katoličkog klera”, tj. utjecanja na njihovo potencijalno nekatoličko ponašanje.

“Prijedlog je predviđao pružanje ovih informacija privatno crkvenim službenicima u nadi da će disciplinirati ili maknuti one koji se koriste tehnologijama kako bi kršili svoje kleričke zavjete i moguće nanijeli skandal Crkvi”, objavio je CNA, tvrdeći pritom da su oni, ali i druge zainteresirane strane, odbili prijedlog.

No zašto su tu temu otvorili tri godine nakon spomenutih događanja?

Kako navode u članku, posljednjih dana pojavile su se informacije o ponovnom korištenju nadzorne tehnologije nad svećenicima i to kako bi se pratilo njihovo homoseksualno ponašanje. Sada je očito da se zapravo radilo o Pillarovom otkriću koje je došlo i do njihovih kolega iz drugih medija.

Inače, u vrijeme kada su informacija o korištenju aplikacija prvi puta ponuđene portalu Catholic News Agency, njihov glavni urednik bio je J.D. Flynn. On je, pak,  zaključno s 2020. napustio medij u vlasništvu EWTN-a te zajedno s još jednim njihovim bivšim novinarom i urednikom Edom Condonom, osnovao spomenuti The Pillar.

Imaju li svećenici pravo na privatnost?

Ono što je u cijelom slučaju možda i važnije od samih optužbi za neprimjereno seksualno ponašanje glavnog tajnika Američke biskupske konferencije, je pitanje moralnosti narušavanja privatnosti od strane vjernika ili episkopata kako bi se prikupili inkriminirajući podaci o svećenicima.

Konkretno, kako je jedan stručnjak za tehnološka pitanja otkrio za CNA: “U današnjem tehnološkom svijetu, prikupljanje podataka je normalna stvar te je eksplicitno navedeno u uvjetima korištenja gotovo svake aplikacije, i ti se podaci mogu koristiti na različite korisne načine. No mogu se koristiti i za vrlo opake svrhe, kako smo vidjeli kod big tech-a.”

U istom tekstu na to se pitanje osvrnuo moralni teolog koji je zbog osjetljivosti teme htio ostati anoniman.

On je priznao kako bi pružanje takvih informacija zabrinutim vjernicima moglo potaknuti biskupe da “učine nešto po pitanju grešnog i potencijalno skandaloznog ponašanja nekih svećenika i bogoslova”.

No, upitao je, “što bi se dogodilo ako biskupi ne bi ništa učinili, ili bi, još gore, osobama u pitanju otkrili da ih se prati te im dopustili da poduzmu digitalne anti-mjere”, poput korištenja jednokratnih mobitela koje je teže pratiti?

Ustvrdio je i da bi se takva tehnologija mogla koristiti kao “oružje” protiv biskupa i svećenika, s taktikama koje bi se opravdavale željom za reformom Crkve.

“S obzirom da ove informacije postoje, svakako je bolje da su u katoličkim rukama, pod uvjetom da su motivirane istinskim duhom milosrđa i zabrinutošću za dobro Crkve”, poručio je moralni teolog, također pod uvjetom anonimnosti.

“Pravo pitanja je bi li te informacije uopće trebale biti dostupne, s obzirom da je teško dokazati da su prikupljene na potpuno legalan i moralan način.”

No činjenica je da je ovime narušena svaka iluzija o privatnosti svećenika i drugih odgovornih osoba što bi moglo stvoriti pravu paniku u Crkvi. Također, postavlja se pitanje korištenja inkriminirajućih podataka u svrhu osobnih obračuna, manipuliranja i ucjena, kao i problem kriterija određivanja težine prijestupa i mogućih kazni.

U svakom slučaju, s mons. Jeffreyem Burrillom otvorena je svojevrsna Pandorina kutija na koju Crkva, čini se, trenutno nema spreman odgovor.