Hrvatsko katoličko liječničko društvo(HKLD), potaknuto raspravama i neprovjerenim informacijama koje se ovih dana vode šire cjepiva, na svojim internetskim stranicama je objavilo priopćenje u kojem pojašnjavaju kako ne postoje etičke zapreke da bi se katolici cijepili mRNA cjepivima.

Također, naglasili su kako mRNA cjepiva ne potječu ni proizvodno, niti se tijekom proizvodnje testiraju na embrijskim stranicama pobačene djece i u njima nema humanih sastojaka.

Međutim, HKLD-a naglašava da su trenutno etički prihvatljiva samo cjepiva Pfizera i Moderne, dok cjepiva Astro-Zenece i ostalih proizvođača nisu prihvatljiva jer su proizvedena na stanicama pobačenih embrija. “mRNA i adenovirusna vektorska cjepiva nisu isto. Cjepivo koje proizvodi AstraZeneca (AZD1222, kolokvijalno Oksfordsko cjepivo) ima proizvodne veze s humanim embrijskim stanicama”, navodi se u priopćenju.

Prema vijestima iz svijeta cijepljenje protiv SARS-CoV-2, uzročnika bolesti COVID-19, započelo je u Ujedinjenom Kraljevstvu 8. prosinca 2020. godine mRNA cjepivom tvrtki Pfizer-BioNTech-Fosun, a istim cjepivom započet će, prema najavama iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, cijepljenje i u Hrvatskoj.

Upravni odbor HKLD-a poručuje kako iz kliničkih studija cjepiva tvrtki Pfizer i Moderna jasno je da će osobe cijepljene ovim cjepivima imati 95% zaštitu od obolijevanja od COVID-19 uz minimalni rizik lokalnih, a ponekad i sustavnih nuspojava ograničenih na prvih 48 sati od primjene. “Dugoročne posljedice ne zna nitko. Vjerojatno te dugoročne posljedice ne traju dulje od nekoliko dana koliko je potrebno da se raspadne ubrizgana mRNA”, stoji u priopćenju.

Cjelovito priopćenje HKLD-a možete pročitati OVDJE.