DubrovnikDSC00158

Odluka Dubrovačke biskupije da odbije ustupiti prostor za promociju knjige Zdravka Tomca „Crveni predsjednik“, one u kojoj nekadašnji potpredsjednik hrvatske Vlade i saborski zastupnik SDP-a kritički progovara o aktualnom predsjedniku Ivi Josipoviću, izazvala je u nekim krugovima reakcije koje su taj potez prikazale u negativnom svjetlu, pokušavajući mu dati razna tumačenja koja nemaju utemeljenja u stvarnosti.

Međutim, kada se pročita obrazloženje te odluke koje je upućeno izdavačkoj kući Tkanica koja je tražila ustupanje dvorane Ivana Pavla II. za promociju knjige u svom izdanju, jasno je kako je ta odluka u skladu s vjerskim i duhovnim poslanjem Katoličke Crkve, te s deklariranim i općeprihvaćenim načelom po kojem se ona ne želi upuštati u dnevno-političke borbe niti svrstavati na neku od stranačkih strana u njima.

Upravo ti argumenti navedeni su i u obrazloženju koje je u ime tvrtke Benfortuna (koja za Biskupiju upravlja spomenutom dvoranom) potpisao njezin direktor Tihomir Oreč, a koje prenosimo u cijelosti.  Kao što se može vidjeti iz obrazloženja, u njemu se samo ponavlja ono što su, uostalom, biskupi puno puta naglašavali – da se mora sačuvati načelan stav da se Katolička Crkva ne treba i ne želi svrstavati uz određene političke opcije (što, naravno, nikako ne znači da je politički indiferentna i neosjetljiva na političko-društvene nepravde).

Evo cjelovitog teksta obrazloženja:

Poštovani,

vjerujem kako Vam je znano da je dvorana Ivana Pavla II. u vlasništvu Dubrovačke biskupije iako istom upravlja tvrtka BENFORTUNA d.o.o.

Tako je, zbog nekih prethodnih neugodnih iskustava gdje se Katoličku Crkvu nedobronamjerno svrstavalo uz određene političke opcije, zauzet stav da dvoranu Ivana Pavla II. nećemo ustupati nikome za događanja koja su povezana s aktualnom dnevnopolitičkom situacijom i osobama koje
se bave politikom. Održavanje takvih događanja moglo bi poslužiti kao podloga nedobronamjernima da izvedu zaključke kako se Katolička Crkva svrstala uz određene političke opcije.

U vremenu u kojem je predizborna kampanja za predsjednika RH neslužbeno već počela, a kako bi izbjegli nepotrebno dovođenje u naprijed opisane situacije, molimo Vas da pronađete neki drugi prostor u kojem bi predstavili knjigu koju ste izdali.

S poštovanjem,

Tihomir Oreč

Bitno.net