Australski vrhovni sud saslušat će žalbu kardinala George Pella koji je pravomoćno osuđen za seksualno zlostavljanje maloljetnika.

Odluka je objavljena u srijedu, no nije poznato kada će službeni proces započeti. Australski 9News javlja kako će se žalbeni postupak vjerojatno održati nakon 4. ožujka 2020. do kada je popunjen raspored Vrhovnog suda.

Ipak, ABC navodi kako je ovo samo “djelomična pobjeda” za kardinalov pravni tim. Naime, dva suca koja su pregledala žalbu nisu dali “posebnu dozvolu za žalbu” (eng. special leave of appeal) kao što je tražila obrana već su naložili da se cijeli slučaj izloži pred punim sastavom od sedam sudaca.

To znači da će Vrhovni sud istovremeno odlučivati o dvije stvari: ima li Pell uopće pravo na žalbu te je li njegova žalba uspješna ili ne.

Spomenuti pravni potez nije čest u australskom pravnom sustavu, a dodatno ga je pojasnio Jeremy Gas, profesor na Pravnom fakultetu u Melbourneu.

“Moguće je da tijekom žalbenog postupka (suci) kažu: ‘Čuli smo dovoljno, ne trebamo čuti više, nećemo saslušati vaš slučaj.’ No najvjerojatnije je da će, na jedan ili drugi način, donijeti presudu o slučaju.”

Podsjećamo, bliski suradnik pape Franje zadužen za ekonomska pitanja je u prosincu 2018. osuđen po pet točaka optužnice za zlostavljanje dvojice 13-godišnjaka u sakristiji i na hodniku katedrale sv. Patrika u Melbourneu.

Navodna zlostavljanja dogodila su se sredinom devedesetih dok je Pell služio kao nadbiskup Melbournea.

Žalbeni sud savezne države Victorije je 21. kolovoza ove godine potvrdio odluku nižeg suda prema kojoj je australski prelat osuđen na šest godina zatvora od kojih treba odslužiti barem 3 godine i 8 mjeseci prije no što može izaći na uvjetnu slobodu.

Presudu je donijelo tročlano sudsko vijeće uz dva glasa “za”, dok je sudac Mark Weinberg glasovao “protiv”.

Svoju odluku obrazložio je mišljenjem da je iskaz jedine navodne žrtve (druga je preminula prije pokretanja procesa) “sadržavao proturječnosti i manjkavosti” te kako postoje “dokazi da je oštećenikov iskaz ‘nemoguće prihvatiti’” zbog čega porota nije mogla osuditi kardinala “izvan svake sumnje”.

Kardinal je tijekom cijelog procesa tvrdio da je nevin.

Dodajmo i kako su australski tužitelji zbog nedostatka dokaza odustali od drugog postupka koji je bio vezan uz navodna zlostavljanja tijekom 1970-ih kada je Pell bio svećenik u Ballaratu.

Australski kardinal zatvoren je u samicu te mu nije dopušteno slavljenje mise.

Podsjećamo, prvotna presuda probudila je brojne rasprave unutar australske i crkvene javnosti te su neki istaknuli kako postoje dobri razlozi za vjerovanje u kardinalovu nevinost. Na njegovu stranu stali su i brojni svjedoci (uključujući i nedavni istup bivših djelatnica katedrale u Meloburneu) koji su na suđenju istaknuli kako je bilo “nemoguće” da se zlostavljanje odigralo u sakristiji i onako kako je optužba opisala.

Tako je urednik Mercatorneta Michael Cook istaknuo kako su na suđenju izneseni dokazi da je mladić koji je preminuo prije pet godina više puta negirao da je ikada bio zlostavljan, te citirao riječi Pellova odvjetnika koji je rekao da bi “samo luđak pokušao silovati dvojicu dječaka u sakristiji odmah nakon svečane svete mise”, ustvrdivši da Pell zasigurno nije lud.

Cook je podsjetio i na činjenicu da je upravo Pell 1996. uspostavio programe za pomoć žrtvama seksualnog zlostavljanja, unatoč tome što su se pojedini australski biskupi u to vrijeme tome protivili, savjetujući ga da sačeka s tom odlukom.

Nadalje, urednik Mercatorneta istaknuo je ogroman pritisak medija i javnosti koji su iščekivali presuđujuću presudu za Pella, ustvrdivši kako je “suditi mu u Melbourneu, središnjem mjestu Pell-fobije, isto kao suditi Hillary Clinton u Texasu u kojem bi tri četvrtine stanovništva navijalo da ju se zatvori”.

Izjava Svete Stolice

Povodom odluke Vrhovnog suda Australije da sasluša žalbu kardinala Georgea Pella koju je podnio u rujnu ove godine ravnatelj Tiskovnog ureda Svete Stolice Matteo Bruni uputio je u srijedu 13. studenoga izjavu za javnost.

„Iako ponavlja da ima povjerenje u australski pravosudni sustav, Sveta Stolica uzima na znanje odluku Vrhovnog suda Australije da prihvati zahtjev kardinala Georgea Pella za žalbom, svjesna da je kardinal uvijek tvrdio za sebe da je nevin.

Sveta Stolica koristi ovu prigodu da još jednom potvrdi svoju blizinu onima koji su pretrpjeli seksualna zlostavljanja od strane članova klera“, navodi se u Izjavi ravnatelja Tiskovnog ureda Svete Stolice Mattea Brunija.

IKA | Bitno.net

*Članak je nakon objavljivanja nadopunjen novim informacijama

Tino Krvavica | Bitno.net