Australski sud odbio je žalbu kardinala Georgea Pella na presudu za seksualno zlostavljanje maloljetnika, javlja Catholic News Agency.

Podsjećamo, Pell je osuđen po pet točaka optužnice zbog spolnog zlostavljanja dvojice maloljetnika u sakristiji katedrale u Sydneyu tijekom 1996. Pritom mu je izrečena kazna zatvora u trajanju od šest godina koja je na žalbenom sudu potvrđena.

Unatoč osuđujućoj presudi, australski kardinal i najviši dužnosnik Katoličke Crkve ikad osuđen za zlostavljanje i dalje tvrdi da je nevin.

“Većinom glasova (2 prema 1) Žalbeni sud odbio je žalbu kardinala Georgea Pella na presudu za seksualne prijestupe te će nastaviti služiti šestogodišnju zatvorsku kaznu. Nakon odsluženih tri godine i osam mjeseci kazne moći će zatražiti puštanje na uvjetnu slobodu”, izjavila je predsjedavajuća sutkinja Anne Ferguson na Vrhovnom sudu savezne države Victorije.

Podijeljena odluka sudaca podsjeća na prvostupanjski proces kada je suđenje ponovljeno jer prva porota nije mogla donijeti jednoglasnu odluku, što je u čitanju presude potvrdila i sutkinja Ferguson. Druga porota je nakon nekoliko dana zasjedanja jednoglasno proglasila Pella krivim.

U svom je govoru predsjedavajuća sutkinja istaknula kako su “osuđujuća presuda i ovaj žalbeni proces privukli široku pozornost diljem Australije i svijeta”.

“Kao što je sudac Kidd istaknuo prilikom čitanja prvostupanjske presude, kritike protiv kardinala bile su snažne i ponekad emocionalne te je u nekim dijelovima zajednice bio javno omalovažavan.”

“S druge strane dio javnosti pružio je kardinalu snažnu potporu. Doista, ispravno je reći kako je njegov slučaj podijelio javnost.”

Glasnogovornica kardinala Pella, Katrina Lee, u priopćenju nakon presude istaknula je kako je “kardinal očito razočaran tom odlukom”.

“Njegov tim potanko će ispitati presudu kako bi pripremili žalbu Vrhovnom sudu Australije.”

Lee je u priopćenju istaknula kako se kardinal Pell i dalje ne smatra krivim.

“Zahvaljujemo svim podupirateljima.”

Kako piše CNA, australski kardinal proveo je 176 dana u samici, a u zatvoru mu nije dopušteno slaviti svetu misu.

Obrana se na prvotnu presudu žalila po tri osnove.

Prema prvoj osnovi presuda je „neracionalna“ budući da porota nije mogla donijeti odluku koja bi bila lišena „razumne sumnje“ samo na temelju riječi jednog preživjelog oštećenika.

Druga osnova žalbe bila je preispitivanje odluke suca Kidda koji nije dopustio obrani da pusti videozapis koji bi, smatraju Pellovi odvjetnici, pokazao kako do zlostavljanja u katedrali nije moglo doći.

Treća je navodno kršenje protokola tijekom donošenja presude protiv Pella.

Suci su jednoglasno odbili drugu i treću točku žalbe, no oko prve, koja bi u slučaju prihvaćanja značila poništenje prvostupanjske presude, postojala su podijeljena mišljenja.

Dok su predsjedavajuća sutkinja i sudac Chris Maxwell odbacili navode obrane, sudac Mark Weinberg smatra kako porota nije mogla donijeti odluku “izvan svake sumnje”.

Ferguson je istaknula kako je Weinbergovo mišljenje da je iskaz jedine navodne žrtve (druga je preminula prije pokretanja procesa) “sadržavao proturječnosti i manjkavosti”, te kako je njezin iskaz o drugom navodnom zlostavljanju “potpuno nevjerojatan i poprilično neuvjerljiv”.

“Prema mišljenju suca Weinberga”, istaknula je sutkinja Ferguson, u pojedinim dijelovima postojali su “dokazi kako je oštećenikov iskaz, u stvarnom smislu, ‘nemoguće prihvatiti'”.

Podsjećamo, presuda iz ožujka probudila je brojne rasprave unutar australske i crkvene javnosti te su neki istaknuli kako postoje dobri razlozi za vjerovanje u kardinalovu nevinost. Na njegovu stranu stali su i brojni svjedoci koji su na suđenju istaknuli kako je bilo “nemoguće” da se zlostavljanje odigralo u sakristiji i onako kako je optužba opisala.

Tako je urednik Mercatorneta Michael Cook istaknuo kako su na suđenju izneseni dokazi da je mladić koji je preminuo prije pet godina više puta negirao da je ikada bio zlostavljan, te citirao riječi Pellova odvjetnika koji je rekao da bi “samo luđak pokušao silovati dvojicu dječaka u sakristiji odmah nakon svečane svete mise”, ustvrdivši da Pell zasigurno nije lud.

Cook je podsjetio i na činjenicu da je upravo Pell 1996. uspostavio programe za pomoć žrtvama seksualnog zlostavljanja, unatoč tome što su se pojedini australski biskupi u to vrijeme tome protivili, savjetujući ga da sačeka s tom odlukom.

Nadalje, urednik Mercatorneta istaknuo je ogroman pritisak medija i javnosti koji su iščekivali presuđujuću presudu za Pella, ustvrdivši kako je “suditi mu u Melbourneu, središnjem mjestu Pell-fobije, isto kao suditi Hillary Clinton u Texasu u kojem bi tri četvrtine stanovništva navijalo da ju se zatvori”.

Tino Krvavica | Bitno.net