Teen Vogue, časopis koji čitaju mnogi tinejdžeri u Americi, nedavno je objavio skandalozan članak u kojem autorica Nona Willis Aronowitz savjetuje 16-godišnju djevojku kako da pobaci bez znanja svojih roditelja.

Tekst se nalazi u dijelu časopisa u kojem mladi čitatelji postavljaju pitanja iz područja spolnosti i odnosa na koja Aronowitz odgovara.

Osvrćući se na pitanje o pobačaju, autorica Voguea prvo je istaknula kako se 16-godišnjakinja ne bi trebala sramiti svoje trudnoće jer se “nesreće događaju”, kao normalan ishod spolnog odnosa.

“Jedino je logično da ako su tinejdžeri dovoljno zreli da postanu roditelji, onda su dovoljno zreli da odluče žele li ili ne roditi”, nastavlja Aronowitz izrazivši uvjerenje da bi “pristup pobačaju trebalo biti tvoje pravo, bez obzira na uvjerenja tvojih roditelja”.

Prvi korak kojeg bi 16-godišnjakinja trebala učiniti, smatra autorica Voguea, jest provjeriti živi li u jednoj od malobrojnih saveznih država u kojima je zakonski dopušteno pobaciti bez znanja roditelja, te ako je tome slučaj da onda ne oklijeva s time.

No ako pobačaj bez znanja roditelja nije legalan, postoje, smatra Aronowitz, još dvije opcije. Prva je da razmisli bi li ipak mogla reći svojim roditeljima za trudnoću jer, kako kaže “jedna stvar koju sam naučila dok sam istraživala i izvještavala o tim temama jest da Amerikanci koji su navodno protiv pobačaja često čine pobačaje.”

“Oni često pomažu svojoj djeci da pobace. Znaš one aktiviste koji stoje izvan klinika držeći znakove ukrašene biblijskim citatima i slikama fetusa? Čak i oni ponekad odlaze na pobačaj”, stoji u Vogueovom tekstu.

No, ako razgovor nije mogućnost, Aronowitz savjetuje čitateljicu da pokuša sa “postupkom u kojem sud preuzima ulogu skrbnika” što je “legalna mogućnost u 36 zemalja preko koje se može doći do pobačaja bez roditeljskog pristanka”.

Također, uputila ju je na organizacije koje se zalažu za pobačaj, kod kojih može dobiti dodatne savjete kako dobiti pristup pobačaju ukoliko se roditelji s njime ne slažu.

Ivo Džeba | Bitno.net