Muslimanski fundamentalisti i hinduski radikali uvlače se u kršćanske zajednice i kršćanske nevladine organizacije u Indiji. Njihov je cilj doći do materijala koji se može rabiti protiv kršćana, posebno na Internetu i putem društvenih mreža – upozorenje je koje je agenciji Fides uputila ekumenska nevladina organizacija „Catholic Secular Forum“, koja se u Indiji zauzima za zaštitu prava kršćana. Informacije se odnose ponajviše na obraćenja, potvrde o krštenju, podatke o članovima zajednice, te dokumente o vlasništvu.

Polovicom će siječnja u nadbiskupiji Jakarta u Indoneziji, biti otvorena nova crkva posvećena svetom Lovri. Taj je događaj veliki razlog za slavlje indonežanskih katolika, te potvrda relativnoga mira i međuvjerskoga sklada koji se osjeća u glavnom gradu te zemlje.

„Otvori vrata svijetu“, poticaj je sadržan na listićima koje milanska nadbiskupija dijeli obiteljima kako bi ih senzibilizirala na prihvat gostiju u prigodi VII. svjetskog susreta obitelji na kojemu će sudjelovati papa Benedikt XVI., a koji će se održati u Milanu od 29. svibnja do 3. lipnja ove godine. Obiteljima se upućuje poziv da si „daruju putovanje ostajući kod kuće“ te da otkriju „zajedničko sudjelovanje u dragocjenim trenutcima s osobama za koje ne bi nikad pomislile da će ih upoznati“.

Nakon što su u početku međusobno komunicirali putem Facebooka, katolički su se novinari u Ukrajini sjedinili u Udrugu djelatnika katoličkih medija, koja će – kako je za agenciju Sir rekao pater Mykola Myshovskyi, glavni urednik časopisa „Vjerujem“ – biti korisna Grko-katoličkoj Crkvi, kao i Rimo-katoličkoj Crkvi u toj zemlji. Udruga bi imala promicati profesionalni i duhovni razvoj članova, te jačati glas Crkve u ukrajinskom društvu.

U salezijanskoj se kući u Rimu od 9. do 12. siječnja održava skup o kulturi zvanja. Bitna je to tema jer duboko dotiče život svakog čovjeka, a posebno mladih, kojima otvara obzore smisla i budućnosti, osposobljava ih za planiranje i za odgovornost, te njeguje osjećaj pouzdanja i nade – istaknuo je, kako prenosi agencija Zenit, don Claudio Belfiore, voditelj Nacionalnoga salezijanskog ureda za župe i oratorije. Po mišljenju don Belfiorea to su, osim posla, stručnosti i gospodarske sigurnosti, glavne potrebe mladih ljudi.

Izaslanstva europskih i američkih biskupa, koja od subote borave u Svetoj zemlji radi potpore katoličkim zajednicama, u izraelskom su se ministarstvu za vanjske poslove susreli sa zamjenikom ministra i razgovarali o stanju lokalne Crkve.

Biskup Joan Enric i Sicilia, predstavnik Španjolske biskupske konferencije, rekao je kako su izraelskim vlastima željeli posvjedočiti da Katolička crkva nije protiv izraelske države nego ima biti s narodom jer joj je to zadaća. U Izrael nismo došli s političkim namjerama, nego da narodu očitujemo solidarnost, blizinu i zajedništvo – kazao je biskup i dodao kako su s predstavnikom izraelske vlasti razgovarali o vizama za svećenike i redovnike, te o poreznom sustavu i o pravima Crkve.
Na primjedbu da su posjetili katoličku zajednicu u Gazi, rekao je da je posjet obradovao sve vjernike, a posjetili smo i katoličku školu. U Gazi ima tri katoličke škole, te jedna pravoslavna i jedna evangelička. Katolicima u Gazi željeli smo očitovati svoju blizinu, bio je to pastoralni posjet u pravom smislu riječi, upravo onakav kakav smo priželjkivali – istaknuo je biskup.

Broj se zvanja povećava, iako pomalo, i među biskupijskim svećenicima i među redovnicima. Zabilježeno je to u Crkvi u Sjedinjenim Američkim Državama, u kojoj 9. siječnja započinje Nacionalni tjedan senzibilizacije za zvanja. Govoreći o tom pothvatu za našu radijsku postaju, pater Shawn McKnight, izvršni ravnatelj Povjerenstva za kler, posvećeni život i zvanja Biskupske konferencije Sjedinjenih Američkih Država, istaknuo je da je nakana tjedna ponovno istaknuti razna zvanja unutar Crkve: svećenička zvanja, različite oblike posvećenoga života i trajnoga đakonata. Dajemo materijale koji pomažu roditeljima, župljanima i svećenicima u župama. A jednako tako činimo i s redovnicima, pružajući im pomoć kako bi se mladi zauzeli u prepoznavanju poziva na redovnički ili svećenički život, ili na đakonat – objasnio je pater McKnight.Posebnim akcijama i izložbama Katolička Crkva u Francuskoj ove godine želi poticati mlade za redovnički život. Počinje se sa sastankom mladih redovnika i redovnica zadnjega vikenda ovoga mjeseca, priopćuje Biskupska konferencija i Konferencija redovničkih poglavara. Oni će se predstaviti ali će dati i potrebne informacije za kontakte putem Interneta.

Nadbiskup peruanskoga grada Huancayo, msgr. Pedro Barreto Jimeno, odredio je 2012. godinu „Godinom pomirenja, za novu evangelizaciju“, istaknuvši da će ona prije svega biti vrijeme pomirenja s Bogom na osobnoj razini, zatim susret sa živim i uskrslim Kristom, ali i trenutak pomirenja s braćom. Svoju Crkvu želimo učiniti istinskom, velikom, Božjom obitelji – istaknuo je nadbiskup.

Filipinski su biskupi pak ovu godinu proglasili „Godinom Papinskih misijskih djela“, kako bi istaknuli 80 godina velikodušne službe Papinskih misijskih djela u toj zemlji. (rv/bitno.net)