Svi još pamtimo stravične prizore požara u kojem je 15. travnja 2019. godine teško oštećena pariška katedrala Notre-Dame, piše Aleteia. Vatrena stihija u potpunosti je progutala krov katedrale, koji su zvali „šuma“, jer je napravljen od 1300 hrastovih stabala pretvorenih u grede. Nakon požara pojavila su se brojna nagađanja prema kojima ovu 800 godina staru ljepoticu neće biti moguće vratiti u prvotno stanje, jer u Francuskoj nema dovoljno velikoga drveća za proizvodnju drvenog krovišta.

Međutim, prošloga su se vikenda ispred katedrale Notre-Dame okupili tesari koji su od hrastovih greda napravili dio budućeg krovišta. Članovi organizacije „Tesari bez granica“ koristili su srednjovjekovne pile i sjekire te ručno tesali hrastovu građu. Grede su naposljetku spojili u trokutasti oblik krovišta. Ova prezentacija održala se u sklopu javne proslave Dana europske baštine.

Grupa tesara prethodno je sama srušila masivno hrastovo drveće. General Jean-Louis Georgelin, koji predvodi obnovu katedrale, izjavio je kako je ova prezentacija francuskih tesara dokazala da je odluka o obnovi katedrale u njezin izvorni oblik bila ispravna.

Tesari tvrde kako će gradnja drvenog krovišta ustvari predstavljati lakši dio posla, dok bi se pravi problemi u obnovi mogli pojaviti kod pronalaska kamena koji bi trebao podupirati drvene grede. „Mi imamo drva i znamo kako ih koristiti. Ozbiljan problem mogao bi predstavljati kamen“, objasnio je stručnjak Philippe Gourmain. Naime, danas je vrlo teško pronaći kamen identičan onome koji je stradao u požaru.