Prošlog ponedjeljka francuski senat odobrio je vladin zakon o obnovi u požaru stradale katedrale Notre-Dame, ali i dodao uvjet da obnovljena katedrala mora biti vjerna „posljednjem poznatom vizualnom stanju“.

Ovakva odluka smatra se udarcem vladi koja je već pokrenula međunarodni arhitektonski natječaj koji bi trebao dati prijedloge za restauraciju.

Koncept obnove požarom narušene katedrale bio je predmet prepirki između tradicionalista koji su željeli da obnovljena katedrala izgleda kao i prije požara, i onih koji su željeli novi oblik krova.

Jedan od najvećih promotora ideje novog oblika krovišta bio je francuski predsjednik Emmanuel Macron koji se opredijelio za „inovativnu rekonstrukciju“, dok je gradonačelnica Pariza, Anne Hidalgo, bila na strani obnove u skladu s prijašnjim izgledom.

Prepirke oko obnove potaknule su mnoge da daju različite ozbiljne i šaljive prijedloge kako bi novo krovište trebalo izgledati, no prema svemu sudeći sva nagađanja o mogućem novom izgledu Notre-Damea sada su prekinuta.

Zakon o obnovi katedrale već je odobren od strane francuskog parlamenta, a predviđeni rok završetka radova je 2024., kada je Pariz domaćin Olimpijskih igara.

Ivo Džeba | Bitno.net