Britanski žalbeni sud je odlučio da je medicinska sestra Sarah Kuteh zakonito otpuštena s posla jer je umirućem bolesniku ponudila Bibliju. Medicinska sestra je otkaz dobila još 2016. godine zbog toga što je u bolnici Darent Valey, koja se nalazi u Dartfordu, pacijentima govorila o svojoj vjeri i poticala ih da u bolesti utjehu pronađu u Bibliji.

Međutim, otkaz joj je bio uručen nakon što je jednom pacijentu, koji je bolovao od karcinoma, rekla „kako je Isus Krist jedini put do Boga“. Pacijent je medicinsku sestru prijavio jer mu je navodno ‘propovijedala’ bez dopuštanja, ali medicinska sestra tvrdi da je on prethodno izjavio kako je otvoren prema vjeri.

Telegraph piše kako mu je Sarah Kuteh ponudila Bibliju, a zatim ga je primila za ruku i počela se moliti. U jednom trenutku je zapjevala Psalam 23, koji je bolesnik dočekao s tolikim oduševljenjem da je s medicinskom sestrom čak otpjevao prvi redak.

Prema sudskim dokumentima, medicinska sestra je jednom drugom pacijentu poručila „kako mu molitva može donijeti znatno veće šanse za preživljavanje“. Navodno je zabilježeno još nekoliko slučajeva kada je medicinska sestra pred bolničkim pacijentima javno svjedočila svoju vjeru.

„Nikada nisam mogla pretpostaviti da će moja priča doslovno preplaviti medije. Bila sam šokirana. Pogotovo zato što ljudi nisu saznali pravu istinu“, kaže gospođa Kuteh.

Kuteh je na sudu pokušala dokazati da sud nije poštovao njezina prava na izricanje vjerske slobode koje su joj zajamčene Europskom konvencijom o ljudskim pravima. Sud je zaključio kako medicinska sestra na radnom mjestu nije imala opću zabranu vjerskog govora, ali i da se medicinska sestra nije pridržavala uputstava uprave bolnice prema kojoj nije smjela samoinicijativno pokrenuti razgovor o vjeri.

Medicinsku sestru je na sudu predstavljao Kršćanski pravni centar, čija je sestrinska organizacija „Christian Concern“ upozorila britanskog ministra vanjskih poslova Jeremyja Hunta na slučajeve progona kršćana koji se događaju zastrašujuće često.

„Iznimno je važno da ministar Hunt prepoznaje diskriminaciju prema kršćanima u Velikoj Britaniji kao i na globalnoj razini“, ističu u organizaciji Christian Concern.

Inače, Sarah Kuteh, koja ima 50 godina, majka je troje djece. Hrabra žena teško podnosi nezaposlenost i nada se kako će uskoro nastaviti raditi kao medicinska sestra. To je trenutačno vrlo upitno jer britanski mediji pišu da joj, osim otkaza, prijeti i gubitak licence.

„Unatoč svemu, nikada se ne bih mijenjala za ovo iskustvo. Došla sam do trenutka kada sam morala reći Gospodinu kako mi je ponestalo snage. Znam da je On moćan i da će se Njegova moć proslaviti u mojim slabostima. Ne sramim se pokazati svoje slabosti“, poručila je Sarah Kuteh.

Rašeljka Zemunović | Bitno.net