Castel Gandolfo se priprema za 28 veljace

Za sedam dana, Benedikt XVI. će se uputiti u rezidenciju u Castel Gandolfo, malo prije svršetka Pontifikata. Gradić u pokrajini Lazio priprema se kako bi ga primio. Intervju za Radio Vatikan dao je biskup Albana, mons. Marcello Semeraro:

– Znam da će u biskupiji Rim – o tome sam razgovarao s kardinalom Vallinijem – zazvoniti zvona u trenutku kad Sveti Otac poleti s vatikanskog heliodroma; mi ćemo učiniti isto u Castel Gandolfo u trenutku njegovog dolaska. U međuvremenu, biskupijske zajednice su već organizirane. Pripremamo molitveno bdijenje koje počinje oko 16.30. Iz okolnih gradova zajednice će se okupiti u Albanu da bi pješice hodočastile u Castel Gandolfo; naći će se na trgu u molitvi i dočeku Svetog Oca molitvom Svete Krunice i pjesmama, razmatranjima iz njegovog učiteljstva. Kako se predviđa, ako krene u 17 sati, trebao bi na heliodrom u Castel Gandolfu stići oko 17.15 i potom ući u Apostolsku palaču, odakle – potvrđeno mi je iz Prefekture Papinske kuće – će se pojaviti na balkonu kako bi pozdravio biskupiju Albano i vjernike. To je za nas uistinu velika povlastica. Nakon čega sam zamolio biskupiju da se okupi oko Pape u tišini ljubavi i molitve.

U danima nakon toga pratit ćete molitvom prisutnost Pape u Castel Gandolfu…

– U međuvremenu, već sam u tom smislu dao upute svim župama. Od sljedeće nedjelje uvode se posebni molitveni zazivi za Svetog Oca Benedikta XVI., kao i molitve zahvale za njegovu prisutnost, za njegovo učenje. S druge strane, ne smijemo zaboraviti da je posljednjih godina na poseban način Benedikt XVI. pokazao da voli i uvelike cijeni boravak u Castel Gandolfu. U srpnju 2011., za vrijeme prvog susreta, upotrijebio je izraz koji je kasnije upisan na zid glavnog gradskog trga. Rekao je: “Ja ovdje nalazim sve. Vidim brda, vidim more, vidim jezero i dobre ljude. Blagoslivljam vas u Ime Gospodnje”. To je rečenica nam je ostala urezana, tako da ćemo narednih dana, u našim zajednicama, u župama – posebno nedjeljom – ne samo moliti za Papu, nego zahvaljivati Gospodinu za dar njegove prisutnosti, za dar njegove Riječi, za dar njegova služenja.

Izvor: www.radiovaticana.va 

Prijevod: Verica Kraš Villa