Papa Franjo primio je u ponedjeljak, 15. studenoga u audijenciju predsjednika Zorana Milanovića na početku njegova službenog posjeta Vatikanu.

Kako javlja Jutarnji list, glavne teme razgovora bile su stanje u svijetu suočenome s izazovima miru i napretku, od pandemije COVID-19 do klimatske i izbjegličke krize.

Razgovaralo se i o odnosima Katoličke Crkve i Republike Hrvatske te o političkom stanju u njezinu okružju, s osobitom pozornošću na odnose u Bosni i Hercegovini.

‘Pričali smo o svim stvarima koje nas muče i koje uz pomoć Vatikana možemo riješiti, i o cijepljenju… U Vatikanu su svi cijepljeni, tu očito prevladava znanstveni pogled na cijeli problem, a i maske se rijetko nose’, rekao je Milanović.

“Građanima sam poručio da se cijepe, ali i građani imaju pravo da se zaštite od samovolje. Gdje je tu sud za ljudska prava? Papa je dobro rekao, to je čin milosti i ljubavi prema sebi”, dodao je.

Predsjednik je također Svetog Oca pozvao u Hrvatsku.

“On ima i puno godina, nisam siguran da bi Papa nakon 80 godina trebao biti globetrotter, ali apsolutno je dobrodošao u Hrvatsku. Kakvu mi je poruku Papa uputio? Nije za javnost, previše je intimna”, otkrio je okupljenima.

HRT prenosi Milanovićevu izjavu kako Papa na sastanku nije otvarao pitanje kanonizacije Alojzija Stepinca.

Predsjednik RH Svetom je Ocu prilikom susreta darovao Misal kneza Novaka iz 14. stoljeća. Riječ je o misalu rimskog obreda pisanom hrvatskom uglatom glagoljicom i hrvatskim crkvenoslavenskim jezikom. To je bio zavjetni dar Novaka Disislavića crkvi namijenjenoj za njegov ukop. Misal je svjedočanstvo da se Crkva u hrvatskim zemljama, zahvaljujući apostolatu sv. Ćirila i Metoda, kontinuirano služila narodnim jezikom i prije Drugoga vatikanskoga općeg sabora.

Zoran Milanović je potom imao sastanak s državnim tajnikom Svete Stolice kardinalom Pietrom Parolinom i tajnikom za odnose s državama u Državnom tajništvu Svete Stolice nadbiskupom Paulom Richardom Gallagherom. U nastavku dana, predsjednik Milanović posjetit će Papinski hrvatski zavod Sv. Jeronima gdje će se susresti s rektorom don Markom Đurinom i hrvatskim studentima katoličkih sveučilišta u Rimu.

To je drugi posjet predsjednika Milanovića Svetoj Stolici. Godine 2012., kao premijer, sastao s tadašnjim papom Benediktom XVI.