Papa Franjo će u nedjelju, 14. listopada, predvoditi najiščekivaniju kanonizaciju ove godine: pape Pavla VI. i Oscara Romera. Ceremonija će započeti u deset sati ujutro, a na njoj će sudjelovati predstavnici Sinode posvećene mladima, koja se održava u Vatikanu, donosi Rome Reports.

Pavao VI. (Giovanni Battista Montini) rođen je 1897. Umro je u papinskoj rezidenciji u Castelgandolfu 6. kolovoza 1978. Papinsku je službu vršio 15 godina. Za proglašenje svetim Pavla VI. bilo je presudno čudo koje se po njegovu zagovoru dogodilo 2014. kada je nerođeno dijete na neobjašnjiv način ozdravilo u utrobi majke.

Nadbiskup San Salvadora Oscar Romero ubijen je 24. ožujka 1980. za vrijeme mise. Tijekom svoje trogodišnje nadbiskupske službe bio je glasom najsiromašnijih u svojoj zemlji, koji su najteže bili pogođeni sukobom između vladinih snaga i gerilskih skupina u kojem su život izgubile tisuće ljudi.

Istoga će dana svetima biti proglašeni i Nunzio Sulprizio, koji je preminuo kao 19-godišnjak, zatim talijanski svećenici Vincenzo Romano i Francesco Spinelli te dvije časne sestre Marija Katarina Kasper i Nazarija Ignacija.

Rašeljka Zemunović | Bitno.net