Vijeće kardinala, zdravoj decentralizaciji

Na subotnjem sastanku pape Franje i Vijeća kardinala govorilo se o važnosti „zdrave decentralizacije“ Crkve u skladu s pozivom Svetog Oca.

Prisutni kardinali istaknuli su značaj Papina govora od 17. listopada ove godine kada je progovorio o „sinodalnosti“ kao novom putu Crkve za treće tisućljeće te, osvrnuvši se na apostolsku pobudnicu „Evangelii gaudium“, poželio „zdravu decentralizaciju“.

„U sinodalnoj Crkvi, biskupska je sinoda samo najočitiji izraz dinamizma zajedništva koje nadahnjuje sve crkvene odluke. Prva se razina sinodalnosti ostvaruje u partikularnim Crkvama, u onim ‘tijelima zajedništva’ koja imaju biti povezana s temeljem, i koja polaze od naroda, od svakodnevnih problema; dok se druga razina očituje posebice u biskupskim konferencijama. U sinodalnoj Crkvi, kako sam već rekao, nije potrebno da Papa nadomjesti lokalne biskupe u raspoznavanju svih problema koji se pojavljuju na njihovim teritorijima. U tom smislu osjećam potrebu zdrave ‘decentralizacije’“, napomenuo je tom prilikom Sveti Otac.

Vijeće kardinala naglasilo je potrebu podsjećanja na važnost spomenutih riječi, osobito u poslovima vezanima uz reformu Kurije te je dogovoreno kako će „decentralizaciji“ posvetiti zasebnu sjednicu sredinom veljače 2016.

Unatoč tome valja razlikovati “zdravu decentralizaciju” Crkve o kojoj govori papa Franjo od “regionalnog reguliranja” pastoralnog pristupa vezano uz rastavljene i ponovno oženjene osobe te ljude s homoseksualnim tendencijama za koju se zalagala određena struja liberalnih biskupa, osobito njemačkog govornog područja.

Podsjećamo, Vijeće kardinala sastoji se od devet katoličkih prelata iz cijeloga svijeta. Tijelo, u kojem se nalaze i “liberalni” minhenski nadbiskup Reinhard Marx i “konzervativni” nadbiskup Sydneya George Pell, već je savjetovalo Svetog Oca oko nekih važnih odluka poput osnivanja Tajništva za ekonomiju te paniranog uspostavljanja novog dikasterija za „Laike, obitelj i život“.

Cijelo izvješće s radnog sastanka možete pročitati OVDJE.

Tino Krvavica | Bitno.net