Nakon prošlogodišnjih ‘svemirskih’ jaslica koje su podijelile javnost, ovogodišnje skulpture koje će na Trgu svetog Petra u Vatikanu prikazati Isusovo rođenje stižu s Anda, točnije iz gradića Chopcca u Peruu koji je smješten na oko 3600 metara nadmorske visine.

“Punih 45 dana, počevši od 15. prosinca, više od 100 milijuna turista će uživo ili putem medija pratiti božićna slavlja u Vatikanu koja će se odvijati oko andskih jaslica”, objavila je peruanska novinska agencija Andina, a prenosi CNA.

Iako Vatikan još nije iznio detalje Andina je objavila video s 3D prikazom ovogodišnjih vatikanskih jaslica.

Sastojat će se od preko 30 komada koji su djelo petero uglednih umjetnika iz Huancavelice, regije u kojoj je smještena Chopcca.

Figure Djevice Marije, svetog Josipa, Djeteta Isusa, triju kraljeva i pastira bit će odjeveni u odjeću koja se tradicionalno nosi u Chopcci, a bit će načinjeni od keramike, agave i stakloplastike.

Isusa će predstavljati djetešce “Hilipuska”, umotano u vuneni pojas  zvan “chumpi” i tradicionalnu huancaveličku deku.

Tri kralja nosit će bisage napunjene organskom hranom s lokalnog područja poput kvinoje, krumpira, lisičjeg repa, a pratit će ih ljame s peruanskim zastavama na leđima.

Osim njih u jaslicama će se naći i druge životinje karakteristične za Peru poput alpaka, žutonogih plamenaca, kondora, viskača i ovaca.

Lokalne vlasti iz Huancavelice Papi će predstaviti jaslice u znak zahvalnosti što je ove godine za izradu prikaza Kristova rođenja izabrao umjetnike iz Perua koji ove godine slavi 200 godina svoje nezavisnosti.