Na Trgu sv. Petra u Vatikanu u petak 11. prosinca popodne održana je svečanost inauguracije jaslica i osvjetljenja božićnog drva koje ove godine dolazi iz Slovenije.

Na Trgu sv. Petra u Vatikanu postavljena je 30 metara visoka smreka koja je stigla iz slovenskoga Kočevja. Božićno drvo ukrašeno je ručno izrađenim slovenskim etnografskim ukrasima. Svečanost je predvodio kardinal Giuseppe Bertello, predsjednik Uprave Države Grada Vatikana, donosi Vatican News.

Nazočnima i onima koji su događaj pratili putem medija obratili su se, među ostalim mariborski nadbiskup i metropolit Alojzij Cvikl i slovenski ministar vanjskih poslova Anže Logar.

Nadbiskup Cvikl u pozdravnom govoru istaknuo je kako Slovenija ove godine slavi 30. obljetnicu otkako se slovenski narod referendumom odlučio za samostalnu i neovisnu Sloveniju. Stoga je i božićno drvo visoko 30 metara.

Monumentalne keramičke jaslice koje ovoga Božića krase Trg Sv. Petra stižu iz općine Castelli iz talijanske pokrajine Teramo, od 16. stoljeća poznate po keramici. Prikazuju dijete Isusa, Josipa i Mariju, mudrace s Istoka i lik sličan astronautu.