Među optuženima su kardinal Angelo Becciu, bivši šefovi vatikanske financijske obavještajne zajednice i dva talijanska brokera koja su sudjelovala u vatikanskoj kupnji zgrade u luksuznom dijelu Londona.

Becciua, kojega je papa Franjo otpustio prošle godine, tvrdio je tijekom dvogodišnje istrage da je nevin. Postao je najviši vatikanski crkveni dužnosnik koji je optužen za navodne financijske zločine.

Prema crkvenom zakonu, Papa je osobno odobrio sučevu odluku da istraži i optuži Becciua. Optužbe protiv njega uključuju pronevjeru i zlouporabu položaja. I Talijanka koja je radila za Becciua optužena je za pronevjeru.

Talijanski brokeri Gianluigi Torzi i Raffaele Mincione optuženi su za pronevjeru, prijevaru i pranje novca. Torzi, za kojim je u travnju izdana tjeralica, također je optužen za iznudu. Oboje poriču krivnju.

Optužene su i četiri tvrtke povezane s pojedinim optuženicima – dvije iz Švicarske i po jedna iz Sjedinjenih Država i Slovenije.

Suđenje bi trebalo početi 27. srpnja u Vatikanu, navodi se u priopćenju Tiskovnog ureda Svete Stolice.

Kao što smo već izvijestili, Becciu je 24. rujna 2020. dao ostavku na sve dužnosti u Vatikanu te se odrekao prava povezanih s kardinalskom službom. U medijskom istupu istaknuo je da ga je na iznenadnu ostavku prisilio papa Franjo, optuživši ga da je koristio vatikanski novac za pomaganje svojoj braći.

Kao jedan od krimena na dušu mu se stavlja i korištenje crkvenog novca za kupovinu luksuzne nekretnine u Londonu. Istraga o tom slučaju je 2019. godine dovela do suspenzije petero vatikanskih dužnosnika, ostavke vatikanskog šefa policije i odlaska bivšeg čelnika vatikanskog Ureda za financije. Kardinal je u nekoliko navrata odbacio optužbe.

Nekoliko tjedana nakon njegove ostavke u Milanu je uhićena Marogna. Talijanski Il Messaggero pisao je tada kako je ona posjedovala pismo, potpisano od strane Becciua, u kojem je akreditirana kao “vrlo pouzdana osoba” te da je između prosinca 2018. i srpnja 2019. primila oko pola milijuna eura od Svete Stolice na tekući račun svoje tvrtke Logsic d.o.o., sa sjedištem u Ljubljani. Sva plaćanja vođena su u svrhu “doprinosa za humanitarnu misiju”. No čini se kako je od 500 000 eura gotovo pola potrošila na odjeću, restorane i luksuzni pribor.

Drugi mediji su pak izvijestili da je novac koji je primila bio namijenjen stvaranju “mreže poznanstava na visokim razinama” u rizičnim zemljama i područjima od Bliskog Istoka do Afrike.